Άρθρα-Αναλύσεις

ΗΠΑ: Η Σχιστολιθική Επανάσταση Ανέδειξε τη Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων στον Πιο Παραγωγικό Κλάδο

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024

της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη

Μία δεκαπενταετία και πλέον μετά τη σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ, η εγχώρια αλλά και διεθνής αγορά ενέργειας είναι πολύ διαφορετική. Πέρα των συζητήσεων για την ανάγκη απανθρακοποίησης, η εκτίναξη της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην Αμερική άλλαξε δραματικά τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, πιέζοντας τα παραδοσιακά κράτη-παραγωγούς όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, αποτελεί πλέον παραδοχή πως η σχιστολιθική επανάσταση επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να απαγκιστρωθεί από συγκεκριμένα “βάρη” κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της. Και παρά τις ήδη εντυπωσιακές αλλαγές, οι επιτυχίες της αμερικανικής βιομηχανίας υδρογονανθράκων δεν φαίνονται να σταματούν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα με μεγάλα σχιστολιθικά κοιτάσματα, αλλά είναι η μοναδική που έχει καταφέρει να τα αξιοποιήσει τόσο γρήγορα και τόσο επιτυχημένα. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, οι ΗΠΑ είναι πρώτες στα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου και τέταρτες στα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να αναδειχθούν στον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στις σχιστολιθικές εξορύξεις. Η επιτυχία αυτή επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να καλύψει το κενό στην τροφοδοσία φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές. Παράλληλα, η πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή πετρελαίου βοήθησε την Ουάσιγκτον να συγκρατήσει τις τιμές του καυσίμου σταθερές, παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών και τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τη διαθεσιμότητα.


Οι αλλαγές στην παραγωγικότητα των διαφόρων κλάδων στις ΗΠΑ. Πηγή: Bloomberg.


Η επιτυχία της αμερικανικής βιομηχανίας καυσίμων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέρνει να κινητοποιήσει τα πιο δημιουργικά ένστικτα των ανθρώπων. Η διαδικασία της σχιστολιθικής παραγωγής αυτή καθαυτή δεν είναι εύκολη, όμως η εφευρετικότητα όσων εργάζονται στις αμερικανικές εξορυκτικές έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα, το προσωπικό της Matadorεφηύρε και αξιοποίησε τη μέθοδο της ‘ανάστροφης εξόρυξης’ (u-turndrilling) η οποία παράγει διπλάσιες ποσότητες πετρελαίου σε μικρότερες εκτάσεις γης με ένα μόνο συνεργείο. Μία άλλη μέθοδος, ο βραδύτερος ρυθμός διοχέτευσης νερού στα πετρώματα, επιτρέπει την ταυτόχρονη άντληση από κοντινά κοιτάσματα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας.Το 70% των πηγαδιών της Matador εξορύσσονται ταυτόχρονα σε ζευγάρια σήμερα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εργαστούν ακόμα και σε τρία πηγάδια.

Οι τεχνικές εξόρυξης δεν είναι ο μόνος τομέας καινοτομίας της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και ο πετρελαϊκός κλάδος δεν διστάζει να υιοθετήσει όσες βελτιώνουν την αποδοτικότητά του. Για παράδειγμα, οι διαχειρίστριες εταιρείες, πολλές από τις οποίες εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, μπορούν πλέον να παρακολουθούν τα δεδομένα των εξορύξεών τους σε πραγματικό χρόνο, γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο πεδίο ανά πάσα στιγμή, ακόμα και σε αποστάσεις εκατοντάδων μιλίων. Πιο εντυπωσιακά, παραγωγοί μηχανημάτων όπως η Baker Hughes κατασκευάζουν πλέον ‘έξυπνα τρυπάνια’ που προσαρμόζουν την πορεία τους ώστε να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία άντλησης. Φυσικά, εργαλεία όπως οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης θεωρούνται ήδη στάνταρ για τη βιομηχανία εξορύξεων, καθώς διευκολύνουν την εργασία των πληρωμάτων και των αναλυτών.

Όσο αποδοτική και αν είναι η τεχνολογία, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να βασίζεται στις ομάδες εξορύξεων. Για τους Αμερικάνους, η εργασία στον κλάδο αποτελεί μία “πατροπαράδοτη” επιλογή. Παρά την ύφεση των προηγούμενων δεκαετιών όμως, τα σημερινά πληρώματα έχουν κάθε λόγο να αφιερωθούν στη δουλειά τους. Το 2023, ο μέσος μισθός στον σχιστολιθικό τομέα ξεπερνούσε τα 43 δολάρια την ώρα, ενώ γενικά στις ΗΠΑ κινούνταν στα 11 δολάρια την ώρα. Παράλληλα, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί φροντίζουν να προσφέρουν και άλλα κίνητρα στους εργαζόμενούς τους, όπως αισθητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η έκρηξη στην παραγωγικότητα των πληρωμάτων σημαίνει πως παρά το αυξημένο μισθολογικό κόστος, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν και τα κέρδη τους.


Ο μέσος μισθός στον σχιστολιθικό κλάδο. Πηγή: Bloomberg.


Με αυτά τα δεδομένα, είναι αναμενόμενο πως η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τους τεχνολογικούς κολοσσούς στον δείκτη της παραγωγικότητας. Εξίσου αναμενόμενο το ενδιαφέρον των Αμερικανών ψηφοφόρων για τις ενεργειακές ατζέντες των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Παρά τις πρόσφατες πληθωριστικές τάσεις και τις όποιες ανησυχίες τους για το περιβάλλον, οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν να χάσουν την ασφάλεια που δημιουργεί η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου, η Κάμαλα Χάρις αναγκάστηκε να αλλάξει θέση σχετικά με τις σχιστολιθικές εξορύξεις, δηλώνοντας πως πλέον δεν επιθυμεί την απαγόρευσή τους. Από την άλλη, το θέμα των ορυκτών καυσίμων συνιστά το προνομιακό πεδίο για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη μετανάστευση, με τον ίδιο να δηλώνει πως αν επανεκλεγεί, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις «εξορύξεις, μωρό μου!»

(από energia.gr, 2 Νοεμβρίου 2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron