Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Κ. Σταμπολής, στο 15ο SEED: Ο Ρόλος της Ανατ. Μεσογείου στην Ενεργειακή Προμήθεια της Ευρώπης

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Στην 4η Συνεδρία του 15ου Ενεργειακού Διαλόγου της ΝΑ Ευρώπης παρουσιάστηκε από τον κ. Κωστή Σταμπολή, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ. Κωστή Οικονομόπουλο, geoscientist o oποίος εργάζεται σε θέματα natural resources and geopolitics, η τελευταία μελέτη του ΙΕΝΕ για τις επιλογές στο χώρο της ενέργειας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα εισαγωγικά σχόλιά του, ο κ. Σταμπολής μίλησε για την στρατηγική σημασία της περιοχής όσον αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων, και το πώς αυτοί μπορούν να εκμεταλλευτούν με στόχο να καλύψουν τη μελλοντική ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στην έντονη δραστηριότητα στον τομέα που αναπτύσσει το Ισραήλ το οποίο χαρακτήρισε ως την «μεγάλη έκπληξη στην περιοχή», η Αίγυπτος και η Κύπρος, με την Ελλάδα και τον Λίβανο να προετοιμάζεται να εισέλθουν, με τη σειρά τους, σε αυτή την ομάδα κρατών.

Όπως τόνισε οι υδρογονάνθρακες δεν αρκούν. Θα πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω λύσεις πέραν του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στην ηλεκτρική ενέργεια τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Υδρογόνο και να εξετασθεί το πώς όλες αυτές οι διαφορετικές παράμετροι μπορούν να αποφέρουν απτά οφέλη για τις οικονομίες και τους καταναλωτές.

Η μελέτη, είπε ο κ. Σταμπολής, προσφέρει μια ολιστική και αναλυτική προσέγγιση των ενεργειακών δυνατοτήτων και της δυναμικής που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος, και όχι μόνο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η περιοχή.

Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ αν η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός «παίκτης» που θα μπορεί να εξάγει ενέργεια, ή αν θα την παράγει στο βαθμό που θα μπορεί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες των χωρών της περιοχής. «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν μια καλοδεχούμενη εξέλιξη αφού η Ανατολική Μεσόγειος θα διέθετε ένα επαρκές ενεργειακό ισοζύγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε ακόμη και στους ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους για τους οποίους το ΙΕΝΕ εστιάζει την προσοχή του στην περιοχή, όπως, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι αποτελεί την κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, τη γενέτειρα του διασυνοριακού εμπορίου από τα αρχαία χρόνια και το σημείο όπου συναντώνται και συνυπάρχουν οι τρεις κυριότερες θρησκείες στον πλανήτη: ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι στον διασυνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο του σήμερα, δεν έχουν εκλείψει οι φυσικοί και θρησκευτικοί  φραγμοί, όπως αποδεικνύεται από το ανεπίλυτο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής που έχει πυροδοτήσει και την πρόσφατη σύγκρουση στην Γάζα και επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλη την γύρω περιοχή.

Ωστόσο, κατέληξε, αυτή η εκτεταμένη περιοχή μπορεί ακόμη να  προσφέρει επαρκείς λύσεις στην αέναη αναζήτηση για νέες πηγές ενέργειας και στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ιδίως μέσω των θαλάσσιων αγωγών και διαδρόμων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών σε όλο το φάσμα της ενέργειας  και των διασυνδέσεων, έχουν αρχίσει να δίνουν υπόσταση στην ανάδυση της περιοχής ως ενεργειακού εμπορικού κόμβου, είτε θα αφορά στο φυσικό αέριο και το LNG, είτε στον ηλεκτρισμό και το υδρογόνο.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 20/06/2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron