Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Balkan Energy Forum – Κοζάνη, 24 Μαΐου: Τα Ζητήματα Απανθρακοποίησης και Ενεργειακής Μετάβασης σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη Ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Στο Balkan Energy Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στα Κοίλα Κοζάνης, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2024, με στόχο την ανάδειξη των πλέον σημαντικών και επίκαιρων θεμάτων που αφορούν την ενεργειακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμμετείχε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής.

Ο κ. Σταμπολής ήταν ομιλητής στην 1η Ενότητα της Παρασκευής, 24 Μαΐου, 2ης ημέρας του Forum. Η εν λόγω ενότητα είχε θέμα: «H Ευρωπαϊκή Πολιτική για την ενέργεια και το Κλίμα, Διακρατική συνεργασία και πράσινη ενεργειακή μετάβαση στα Βαλκάνια», ενώ σε αυτή συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, κ. Μαρία Σπυράκη, και η κ. Irene Miha i, Policy Officer της Ρουμανικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (RPIA).

Στην ομιλία του ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στο ζήτημα της απανθρακοποίησης, την οποία χαρακτήρισε μακρά, δύσκολη, επίπονη και πολύ δαπανηρή υπόθεση, καθώς, όπως τόνισε, «μεγάλο μέρος των χωρών της περιοχής εξαρτώνται σήμερα από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, ολόκληρη η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ λιγνίτη και άνθρακα της τάξης των 40 GW και η Τουρκία από μόνη της διαθέτει 20 GW. Από την άλλη, συγκεκριμένα η χώρα μας έχει εν λειτουργία, ή εν δυνάμει λειτουργία, περί τα 2,5GW εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύ η οποία πρόκειται, σύντομα, να εξαλειφθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα, όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταμπολής είπε ότι η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα στις γειτονικές της χώρες για το πώς μπορεί να γίνει η Ενεργειακή Μετάβαση, η οποία, ωστόσο, κατά την προσωπική του άποψη, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Μιλάμε για έναν ενεργειακό μετασχηματισμό που επισυμβαίνει, σε άλλες περισσότερο έντονο και σε άλλες λιγότερο έντονο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες που διαθέτουν πολύ μικρό ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες πολύ μεγαλύτερο. 

Ο κ. Σταμπολής είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, ύστερα από πολλές προσπάθειες των τελευταίων ετών, ιδίως την τελευταία πενταετία, μεταξύ των κρατών με το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα “πληρώνει” αυτή την επιτυχία της επειδή κινήθηκε πολύ γρήγορα».

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, άρα, όπως επισήμανε, «από τη μια έχουμε μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ από άνθρακα, εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου» για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα».

Ακόμη, απαντωντα ς σε σχετική ερώτηση του συντονιστή δημοσιογράφου, κ. Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας μας στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων και, συγκεκριμένα, στις παραχωρήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και έχουν γίνει νόμος του κράτους από την κυβέρνηση. Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με όλα τα έως τώρα σεισμικά δεδομένα, θα πρέπει να αναμένουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα κυρίως φυσικού αερίου. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να τα αναπτύξουμε», τόνισε.  

Όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων ασχέτως αν εμείς θα χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αφού όλος ο υπόλοιπος κόσμος το κάνει και θα το κάνει για τα επόμενα 30-40 χρόνια, τουλάχιστον, ιδίως σε ό,τι αφορά στη διείσδυση του «πιο ευέλικτου» LNG σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η χώρα μας δεν έχει να χάσει τίποτα αναπτύσσοντας τα κοιτάσματα αυτά, καλύπτοντας τις περισσότερες ανάγκες της και εξάγοντας το πλεόνασμα», υποστήριξε για να καταλήξει ότι εάν η Ελλάδα διαθέτει φυσικό αέριο και αποφασίσει να το αναπτύξει, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και μια σημαντική εγχώρια τεχνολογία που είναι, όπως είπε, περιζήτητη σε διεθνές επίπεδο.

Το Balkan Energy Forum διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και η ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με τους βασικότερους εθνικούς και περιφερειακούς θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Αρωγός της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κοζάνης, με συνδιοργανωτή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, ενώ το Balkan Energy Forum είχε την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Η διοργώναση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.



Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron