Ενεργειακή Επικαιρότητα

Energean: Αισιοδοξία για τις Έρευνές της στην Ιταλία Μετά την Δικαστική Απόφαση Κατά του Σχεδίου PITESAI

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση που αντιστρέφει τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ιταλία χαρακτηρίστηκε ως θετική εξέλιξη από την εισηγμένη στο Λονδίνο Energean, καθώς η ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θεωρεί ότι, πλέον, μπορεί να είναι σε θέση να προχωρήσει τα έργα της που έχουν σταματήσει στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της, στα μέσα Μαρτίου, στο Linkedin η Energean σημείωνε ότι «η ακύρωση του Σχεδίου PITESAI αποκαθιστά ένα πιο ασφαλές και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο για στρατηγικές επενδύσεις στον ιταλικό τομέα έρευνας και παραγωγής (E&P)» υδρογονανθράκων. Η εταιρεία θεωρεί ότι οι εξελίξεις σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ιταλία ενδέχεται να πλησιάζουν σε σημείο καμπής, μετά από την πρόσφατη δικαστική απόφαση που κατέρριψε το Σχέδιο PITESAI, το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο που περιορίζει την εγχώρια δραστηριότητα εξερεύνησης.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, έδωσε μία αισιόδοξη νότα σχετικά με την υπόθεση κατά την βιντεοκλήση με τους αναλυτές της αγοράς επ' ευκαιρία της ανακοίνωσης των κερδών της Energean στις 21 Μαρτίου: «Βλέπουμε μια νέα εποχή για τον κλάδο μετά την ακύρωση των απαγορευτικών νόμων, και, συνεπώς, την αποδέσμευση έκταση που πριν ήταν υπό περιορισμό». Παράλληλα, ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε το 2023 ως «έτος μετασχηματισμού» για την εταιρεία, η οποία είδε πέρυσι αύξηση κατά 93% στα κέρδη της σε ετήσια βάση, τα οποία ανήλθαν στα 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 185 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 17 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ειδικότερα, στις 8 Μαρτίου, τοπικό δικαστήριο της Ρώμης — το διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειας Λάτσιο — αποφάνθηκε κατά του κυβερνητικού πλαισίου PITESAI, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία βασίστηκε σε ελλιπείς εκτιμήσεις των τομέων που καλύπτει και των διαδικασιών που προβλέπει.

Το λεγόμενο Σχέδιο PITESAI, το οποίο εισήχθη από την ιταλική κυβέρνηση το 2021, επέβαλε ένα νέο σύνολο περιορισμών στις περιοχές της χώρας όπου θα μπορούσε να υπάρξει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο περιόριζαν την έκταση που θεωρείται κατάλληλη για γεώτρηση και ουσιαστικά τερμάτιζε την ανάπτυξη των υφιστάμενων μισθώσεων.

Στην παραπάνω ανάρτησή της στο Linkedin, η Energean σημειώνει ότι το πιο σημαντικό για την Ιταλία και την ιταλική βιομηχανία είναι ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Όπως μπορεί να φανεί σε πολλά παραδείγματα διεθνώς, η εγχώρια παραγωγή αερίου και ενέργειας δημιουργεί σημαντική κοινωνικοοικονομική αξία. Η Energean έχει δεσμευτεί επανειλημμένα στην Ιταλία. Είμαστε και παραμένουμε σημαντικός επενδυτής σε ιταλικά έργα - κυρίως στο ζωτικής σημασίας έργο Cassiopeia στα ανοικτά της Σικελίας. Χαιρετίζουμε προσεκτικά αυτήν την απόφαση και ανυπομονούμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας για επενδύσεις και ανάπτυξη ιταλικών έργων E&P». Εξάλλου, η εταιρεία έχει υπ' όψιν της ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας διατηρεί τη δυνατότητα έφεσης ενώπιον του αρμόδιου ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ή, αντίθετα, να προσαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία στο σκεπτικό της πρόσφατης δικαστικής απόφασης.

Ας σημειωθεί ότι η Energean διαθέτει μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία υπό ανάπτυξη και παραγωγή στην Ιταλία, με συνολικά 40 άδειες. Αυτά περιλαμβάνουν 40% μη λειτουργικό μερίδιο στην Cassiopea, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στη χώρα, στα ανοικτά της νήσου Σικελίας. Η Eni είναι ο διαχειριστής στην Cassiopea, με 60%. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει τέσσερις συνδέσεις υποθαλάσσιων πηγαδιών που συνδέονται με το χερσαίο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Eni στη Gela, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με την Energean, τον ελάσσονα εταίρο στο πρότζεκτ.

(από energia.gr, 02/04/2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron