Άρθρα-Αναλύσεις

Ωριμάζουν τα Σχέδια για Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στη Χώρα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024

του Αδάμ Αδαμόπουλου

Το project για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα συγκεντρώνει, κατά τα φαινόμενα, σοβαρό ενδιαφέρον από την πλευρά τόσο της Πολιτείας, όσο και των υποψήφιων επενδυτών. Αυτό φάνηκε κατά την χθεσινή Ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΑΕΥ για τα θέματα των ΑΠΕ και των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green». Είναι εκεί που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά βαίνει ταχύτατα να ολοκληρωθεί καθώς, όπως είπε, η λειτουργία τους θα δημιουργήσει ποιοτική ενέργεια, θα καταστήσει τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και ενεργειακά εξαγωγική, ενώ θα συμβάλει στην δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που θα προσφέρει εγχώρια προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Απόδειξη της σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελωάδα είναι το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ και αφορά στην ολιστική διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων, αναμένεαι να συμπεριληφθεί και ειδική νομοθετική ρύθμιση για τις διαδικασίες προώθησης τωνεπενδύσεωνστον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προσφέρει τη δυνατότητα σύστασης από την ΕΔΕΥΕΠ, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να συλλέξει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που σημαίνει ότι θα επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα να διενεργεί τους διαγωνισμούς για την επιλογή τωνεταιρειών εκπόνησης των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών, επί των οποίων θα βασιστούν οι επενδυτέςγια να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.Σημειώνουμε ότι στην νέα υπό ίδρυση εταιρεία, εκτός από την ΕΔΕΥΕΠ θα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης για τον κλάδο προσελκύουν ήδη έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες οι οποίες συμπράττουν με μεγάλους ελληνικούς ομίλους.Το γεγονός επιβεβαίωσε, μιλώντας στην χθεσινή Ημερίδα ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ. Ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι έχει υπολογιστεί ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με την δημιουργίαεγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, αναμένεται να εισφέρει εγχώρια προστιθέμενη αξία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, από τα οποία, περίπου 440-450 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου.

Τα προβλήματα και οι λύσεις

Tο energia.gr έχει αναδείξει αυτά τα ζητήματα σε πρόσφατο άρθρο του (εδώ) στο οποίο εξετάστηκε ολόκληρο το φάσμα των προβλημάτων, των προκλήσεων αλλά και των δυνατοτήτων που σχετίζονται με την υπεράκτια αιολική ενέργεια και το σχέδιο για την ανάπτυξη ισχύος 1,3 GW έως το 2030.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν πωςεάν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε εγχώρια προστιθέμενη αξία δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο κομμάτι της κατασκευής του υπεράκτιου πάρκου, αλλά και στο πώς θα μπορέσουμε να οικοδόμησουμε ένα ολόκληρο βιομηχανικό πλέγμα –ναυπηγεία, χαλυβουργεία, κατασκευαστές ανεμοπτερυγίων κλπ.- που θα αποφέρει εισόδημα και νέες μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι η χώρα μας πρέπει να κινηθεί άμεσα ΄για να επιλύσει τα γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια που υφίστανται σήμερα καθώς και να διευκολύνει όλο το φάσμα της δραστηριότητας στον τομέα, ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υλοποίηση του εθνικού σχεδίου μετά το 2027, όταν και θα έχουν μετριαστεί πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, όπως η δυναμικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο υψηλός πληθωρισμός και τα τραπεζικά επιτόκια. Οι τοπικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, όπως και ο ομόλογός του της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, που μίλησε στην ίδια Ημερίδα, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα προβλήματα που εγείρουν οι ισχυρές αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών για τηνπροοπτική εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ακόμη και εάναυτές αφορούν σε λίγες περιοχές της χώρας.

Προέκριναν,δε, ως βέλτιστη λύση για το ζήτημα μια όσο το δυνατόν πιο «ψύχραιμη» αντιμετώπιση των αντιδράσεων που θα πρέπει, όπως είπαν, να συνοδεύεται και από την αποφυγή της δέσμευσης για μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ειδικότερα ο κ. Λαδακάκος ζήτησε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες εάν θέλουμε, ως χώρα να έχουμε ξεκινήσει να εγκαθιστούμε υπεράκτια αιολικά έως το 2030, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει αποφασιστικά την πολιτική της πάνω στον τομέα ώστε να μπορεί να αναπτύξει τέτοια έργα και εκτός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων!

(από energia.gr, 08/03/2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2025 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron