Δελτία Τύπου

Βραβεία “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024”: Το ΙΕΝΕ Τίμησε Τέσσερεις Εξέχουσες Προσωπικότητες του Εγχώριου Ενεργειακού Τομέα

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου η απονομή των ετήσιων βραβείων “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, με τα οποία το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) τιμά προσωπικότητες με εξέχουσα συμβολή στην προώθηση συγκεκριμένων κλάδων του ενεργειακού τομέα. Η εφετινή απονομή έλαβε χώρα, με παρουσία πολλών μελών και φίλων του ΙΕΝΕ, στην “Αθηναϊκή Λέσχη” (Πανεπιστημίου 11, Αθήνα) στο πλαίσιο της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ινστιτούτου για το 2024.


Ειδικότερα, συνεχίζοντας έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2018, το Ινστιτούτο βράβευσε με το βραβείο“ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ” τους παρακάτω τέσσερεις σημαίνοντες εκπροσώπους του εγχώριου ενεργειακού τομέα:

- Τον Δρ. Γιώργο Κουτζούκο, Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο, τ. Αντιπρόεδρο ΡΑΕ, για την μεγάλη συμβολή του στην προώθηση των ενεργειακών ρυθμιστικών θεμάτων.


Διαθέτοντας επαγγελματική εμπειρία πλέον των 35 ετών στoν τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ο Δρ. Κουτζούκος κατά τη διάρκεια της, αθροιστικά 13ετούς υπηρεσίας του, ως ιδρυτικός αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ως ιδρυτικός Πρόεδρος του ΔΣ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έχει συμμετάσχει σε όλες τις ευαίσθητες πτυχές της απελευθέρωσης και του ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, και επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Ρυθμιστών Ενέργειας της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης (ECRB).

- Την Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, πρώην Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. - ΕΔΕΥ Α.Ε.», για την καθοριστική συμβολή της στην προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και της δημιουργίας της ΕΔΕΥ Α. Ε.



Καθηγήτρια Τεχνολογίας Γεωτρήσεων και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, η κ. Σταματάκη εκτός από ιδρυτική Πρόεδρος και CEO της ΕΔΕΥ, είχε, προηγουμένως, προεδρεύσει της αρμόδιας Επιτροπής για τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση της Αρχής και τον εκσυγχρονισμό του Νόμου περί Υδρογονανθράκων. Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, καθώς και της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας & εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές «Ιωάννινα», «Δ. Πατραϊκός Κόλπος», «Κατάκολο», «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» & «Β.Δ. Πελοπόννησο».

- Τον κ. Μανούσο Μανουσάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., για την καθοριστική συμβολή του στην ηλεκτρική διασύνδεση των Νήσων και ιδιαίτερα στην διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.



Ο κ. Μανουσάκης έως την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΑΔΜΗΕ, υπήρξε Διευθυντής και νόμιμος εκπρόσωπος των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού OTE Rural North & OTE Rural South, θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ∆.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε. και έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ. To 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε μέλος του ∆.Σ. της Black Sea Trade & Development Bank. Από το 2012 έως το 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. ∆ιδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Μανούσος Μανουσάκης. την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την περίοδο 2007-2010 δίδασκε σε σεμινάρια της OTE Academy.

- Τον Δρ. Μιχάλη Φυτίκα, Ομότιμο Καθηγητή Γεωθερμίας ΑΠΘ, για την σημαντική συμβολή του στην προώθηση της Γεωθερμίας στην Ελλάδα.


Ο Δρ. Φυτίκας διετέλεσε, από το 1970 έως το 1990, Προϊστάμενος Τμήματος Γεωθερμίας του τότε ΙΓΜΕ (1970-1990), ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνεργάσθηκε για εφαρμογές της Γεωθερμίας με ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ, διάφορα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Έχει ασχοληθεί με αρκετά σχέδια υψηλής και μέσης ενθαλπίας που αφορούν τη μελέτη σε πεδία όπως της Μήλου, της Νισύρου, της Σαντορίνης, της Κιμώλου και της Λέσβου. Επίσης, έχει εργαστεί ως συντονιστής και σε αριθμό projects χαμηλής ενθαλπίας στις Σέρρες, την Ξάνθη, το Δέλτα του Νέστου, τη Θεσσαλία, τον Σπερχειό, τη Χαλκιδική, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, την Κω και την Κρήτη. Έκανε διάφορες επισκέψεις γεωθερμικών πεδίων στην Ισλανδία, Λεκάνη Παρισίων, Τσεχία, Σλοβακία, πρ.Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, κ.ά., ενώ, με πρόγραμμα του UNDP (OHE) επισκέφθηκε τα κυριότερα γεωθερμικά πεδία στις δυτικές ΗΠΑ και Β.Μεξικό. Υπήρξε, επίσης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συμβουλευτικές επιτροπές της Ε.Ε. για τα προγράμματα ερευνών στη γεωθερμία. Το 1990 εξελέγη Καθηγητής στο Α.Π.Θ., όπου δίδαξε Γεωθερμία, Ηφαιστειολογία, Τεχνική Γεωτρήσεων σε τακτικά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Από το 2007 εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Το συγγραφικό έργο του Δρ. Φυτίκα στον τομέα της Γεωθερμίας είναι εξίσου πλούσιο, καθώς έχει εκδώσει βιβλία και περίπου 200 επιστημονικές εργασίες ή/και συμμετοχές, ενώ υπάρχουν περίπου 1000 διεθνείς αναφορές στο έργο του. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Γεωθερμίας (IGA) και το 2002 εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. του IGA.


Τα βραβεία απένειμαν στις παραπάνω προσωπικότητες του ενεργειακού τομέα της χώρας μας ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, οι πρώην Πρόεδροι κκ. Ι. Χατζηβασιλειάδης και Γιάννης Δεσύπρης καθώς και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron