Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Κ. Σταμπολής στο 26ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: Aναζητούμε τη Χρυσή Τομή Μεταξύ Κάλυψης Ενεργειακών Αναγκών και Μείωσης Εκπομπών CO2

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022

Άνοιξε το πρωί η αυλαία του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το συνέδριο-θεσμός για το χώρο της ενέργειας στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιείται σε μια περίοδο σφοδρών αναταράξεων των αγορών και έντονης αβεβαιότητας στο γεωπολιτικό προσκήνιο, ιδίως αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, καλωσόρισε τους δεκάδες προσκεκλημένους ομιλητές και συνέδρους στο ετήσιο ραντεβού του Ινστιτούτου με τον κόσμο της ενέργειας και τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί γεωγραφικά, ώστε εκτός από τη χώρα μας, να συμμετέχουν ενεργά και εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών της περιοχής, σε μια ένδειξη εξωστρέφειας αλλά της δέσμευσης του ΙΕΝΕ στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε ότι αυτή η δέσμευση αποτυπώνεται εύγλωττα στο ότι την τελευταία διετία στο Συμβούλιο των Εταίρων του Ινστιτούτου συμμετέχουν ισότιμα προσωπικότητες του χώρου από σχεδόν όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο, το ΙΕΝΕ, πέτυχε να αποκτήσει μια ουσιαστική περιφερειακή διάσταση, που, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, αυξάνει μεν τις ευθύνες του έναντι των κυβερνήσεων και των φορέων της περιοχής, αλλά επιτρέπει, παράλληλα μια πιο ενδελεχή, μελέτη και ανάλυση των πραγμάτων, «σε ένα ευρύτερο και πλέον ρεαλιστικό πλαίσιο», όπως είπε χαρακτηριστικά, που επιτρέπει στο ΙΕΝΕ να συμβάλει ακόμη πιο καθοριστικά στη χάραξη της πολιτικής και της εδραίωσης συνεργασιών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για πιο στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη εστίαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υπενθύμισε, δε πως από το 2007 , το ΙΕΝΕ διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το South East Europe Energy Dialogue στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες της ευρύτερης περιοχής.

«Για αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στο φετινό συνέδριο, χάρη στην συνεργασία μας με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, φιλοξενούμε για πρώτη φορά μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε επίπεδο υπουργών χωρών από την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο 1st SEE Ministerial Energy Dialogue, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του φετινού, 26ου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022».

Στη συνέχεια ο κ. Σταμπολής υποστήριξε πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι πιθανώς χειρότερη και πιο ισχυρή σε ένταση και μακροχρόνιες επιπτώσεις, από τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973, επειδή ξέσπασε με αφορμή την έλλειψη ενεργειακής προμήθειας σε Ευρώπη και πιθανώς σταδιακά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν παρέλειψε ακόμη να επικρίμει τις πολιτικές ηγεσίες της Γηραιάς ηπείρου επειδή, όπως είπε, απέκρυπταν συστηματικά από το εκλογικό σώμα των χωρών τους τη σοβαρότητα και σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, που έως τις αρχές του αιώνα που διανύουμε, αποτελούσε βασικό πυλώνα από κοινού με την οικονομία και το περιβάλλον. .

Σήμερα, όμως, και αφού χρειάστηκε πρώτα να αλλάξουν πολλά δεδομένα, η ανάγκη ισχυροποίησης της ενεργειακής ασφάλειας επανέρχεται ως πρώτη προτεραιότητα στη χάραξη της πολιτικής, υπογράμισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Αυτή συνίσταται κατά κύριο λόγο, συνέχισε, στην εξασφάλιση επαρκούς και συνεχούς ροής φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου, καθώς και της επίτευξης λογικών τιμών, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η οικονομία. «Με το φυσικό αέριο να έχει αναδειχθεί ως στρατηγικό καύσιμο, αφού πλέον ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρισμού εξαρτάται από αυτό. Με την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση των περισσότερων χωρών στην ΝΑ Ευρώπη - μιλάμε για ένα μέσο όρο 50% και με ορισμένες χώρες να φθάνουν το 80% και 95% - είναι οφθαλμοφανές ότι η μείωση των καθαρών εισαγωγών ενέργειας πρέπει να αποτελέσει σταθερό στόχο τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταμπολής εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή δύσκολη συγκυρία στο χώρο της ενέργειας, την οποία περιπλέκει η δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα έπρεπε να αποτρέψει την μονομερή προσκόλληση σε φιλόδοξους, πιθανώς χιμαιρικούς περιβαλλοντικούς στόχου, από τη στιγμή που είναι πασιφανές ότι την αρνητική κατάσταση επί του πεδίου και το έλλειμα επαρκούς ενεργειακής τροφοδοσίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν οι ΑΠΕ. Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα, όταν εξήγησε ότι η διείσδυσή τους στο παγκόσμιο σύστημα παραμένει πολύ μικρή, παρά τα $3 τρισέκ. Επενδύσεων, τα τελευταία 12-15 χρόνια, και αυτό, όπως τόνισε, επειδή απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια σε ερευνητικό, κατασκευαστικό και ρυθμιστικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει η απαραίτηση περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων μαζί με υποδομές αποθήκευσης.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ θεωρεί ότι η μετάβαση σε καθαρά καύσιμα δεν έχει, ουσιαστικά, ξεκινήσει, εάν κρίνουμε, όπως είπε, από την εξαιρετικά αργή μεταβολή του ενεργειακού ισοζυγίου τα τελευταία 50 χρόνια. «Ενδεικτικό της μεγάλης αδράνειας που παρουσιάζει το παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα είναι το γεγονός ότι το 1973, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή προσφορά ήταν 87%, ενώ το 2019 είχε μειωθεί μόλις κατά 6,1%.

«Σε επίπεδο Ε.Ε. βλέπουμε ότι παρά τις συστηματικές προσπάθειες πολλών δεκαετιών, η συμμετοχή των ΑΠΕ παραμένει μικρή. Και ναι μεν η Ένωση είναι αρκετά πιο προχωρημένη σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, όμως το μήνυμα ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας με τις ΑΠΕ προκειμένου να μειωθεί ή και μηδενισθεί η χρήση άνθρακα και πετρελαίου μέσα στα επόμενα 40 με 50 χρόνια», τόνισε.

Για τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ, το μεγάλο διακύβευμα στην ενεργειακή πολιτική και στον ενεργειακό σχεδιασμό είναι η αναζήτηση της χρυσής τομής, δηλαδή μιας ισορροπίας ανάμεσα στην ικανοποίηση βασικών ενεργειακών αναγκών και στη μείωση των εκπομπών, κάτι που για τον ίδιο, τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποτελέσει βασικό θέμα προβληματισμού και έρευνας.

Τον κ. Σταμπολή διαδέχτηκε στο βήμα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρας Σδούκου. Το 26ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», συνεχίζεται αυτή την ώρα με τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΡΑΕ, Δρα. Αθανάσιου Δαγούμα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή συζήτησης, υπό τη μορφή panel discussion, των Υπουργών της ΝΑ Ευρώπης με συντονιστή τον δημοσιογράφο και Ανταποκριτή Ξένου Τύπου, John Psaropoulos. Θυμίζουμε ότι από το πρωί, ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας προεδρεύει συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με τη συμμετοχή του Υπουργού Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης), της Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, του Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov, του Υπουργού Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil Daniel Popescu και της Υπουργού Οικονομικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Artane Rizvanolli.

Το διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρεία KG Law, η More Energy, η EΔΕΥΕΠ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ENERGEAN, ΔΕΣΦΑ, Elpedison και ΝΑΝΚΟ Renewables. Ακόμη, Υποστηρικτής Δράσεων είναι o Όμιλος Sunlight, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το Energia.gr, η NE Global, το Foreign Affairs και το EnergyPress.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 22/11/2022)

 

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron