Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ομιλία του Προέδρου του ΙΕΝΕ στην Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για την Αποθήκευση Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

Στην ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Παραγωγή, Μεταφορά και Αποθήκευση Ενέργειας στην Ελλαδα: Ηλεκτρισμός - Φυσικό αέριο – Υδρογόνο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης κ. Κωστής Σταμπολής. Τίτλος της ομιλίας του κ. Σταμπολή ήταν «Τεχνολογίες και Προοπτικές Αποθήκευσης Ενέργειας με Στόχο τη Μεγαλύτερη Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Δίκτυο με Ειδική Αναφορά στη Κρήτη και στο Καστελλόριζο».

Ο σκοπός της συγκεκριμένης Ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών ήταν η στρατηγική θεώρηση της όλης αλυσίδας -- παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, και αποθήκευσης ενέργειας -- στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έμφαση δόθηκε στον ρόλο του φυσικού αερίου και τη δυνατότητα προώθησης της παραγωγής του με γεωτρήσεις στην Ελληνική επικράτεια σε σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενισμό του μέχρι το 2050.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας εστιάσθηκε στις ακόλουθες ενότητες:

  • Δίκτυα Μεταφοράς Ενέργειας,
  • Υποδομές Διανομής Ενέργειας,
  • Αποθήκευση Ενέργειας.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα έργα αποθήκευσης αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και ως εκ τούτου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όπως και στην ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας. Παρά τη συγκριτικά μικρή σημερινή τους ισχύ, οι προοπτικές αύξησης της διείσδυσης των τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε μπαταρίες, είναι πολύ μεγάλες, λόγω της προόδου
της τεχνολογίας και της αλματώδους μείωσης του κόστους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, καθώς αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα απαιτείται μεγαλύτερη χρήση της αποθήκευσης ενέργειας για κάλυψη κενών στην παραγωγή ΑΠΕ και εξομάλυνσης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Ειδικά για τη χώρα μας, εκτίμησε ότι οι απαιτήσεις του συστήματος όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ της αποθήκευσης ενέργειας το 2030 θα ανέλθει σε 5,2-8,3 GW.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι, καθώς αυξάνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στα νησιά, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και άρα και οι ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα εν εξελίξει έργα διασύνδεσης, όπως στις Κυκλάδες, στο ΒΑ Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη, το σημαντικότερο έργο του είδους στην χώρα μας. Ωστόσο, ο κ. Σταμπολής τόνισε, ότι παρά το εκτενές πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα νησιά, θα εξακολουθήσουν για πολλά ακόμη χρόνια να υπάρχουν 40 μη διασυνδεδεμένα μικρά νησιά. Αυτά προσφέρονται για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, με την χρήση μπαταριών και ΑΠΕ, με δυνατότητα εξασφάλισης 95% ενεργειακής αυτονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε διεξοδικά τις εξειδικευμένες μελέτες του ΙΕΝΕ για την «Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου», περιγράφοντας το αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα ΑΠΕ/αποθήκευσης για το ακριτικό αυτό νησί της Ελλάδας, η ενεργειακή αυτονομία του οποίου είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική μας, ασφάλεια, και τη «Μελέτη Σκοπιμότητας Ενοποίηση Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στην Κρήτη» (Feasibility Study of Energy Storage Systems’ Integration in Crete), η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, με στόχο να προσδιορίσει τα οικονομικά (και περιβαλλοντικά) οφέλη από την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας
στην Μεγαλόνησο.

Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ υπογράμμισε, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό με το πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την μεγάλη αποθήκευση, που θα επιταχύνει και την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, όπως επισήμανε, απαιτείται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες χρειάζονται εγκαίρως μεταρρυθμίσεις και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά, με κατά προτεραιότητα υποστήριξη και των εφαρμογών που κρίνονται ως οι πλέον αποδοτικές.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron