Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ξεκίνησε ο 12ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη-Στο Μικροσκόπιο οι Εξελίξεις και οι Προοπτικές για τις Χώρες της Περιοχής

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκίνησαν το μεσημέρι οι εργασίες του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) που διοργανώνει σήμερα και αύριο 8-9 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πραγματοποιείται διαδικτυακά,  λόγω της πανδημίας του Covid-19. Πρόκειται για τη 12η έκδοση του Eνεργειακού Διαλόγου που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007, από την Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό τη συμβολή των ειδικών του κλάδου στην αντιμετώπιση των μεγάλων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην ανάδειξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας.

Το 12ο SE Europe Energy Dialogue με ιδιαίτερο θέμα "In Search of a New Energy Direction”, θα εστιάσει στις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον, καθώς και στην ανάδειξη της Ενεργειακής Μετάβασης ως πρώτιστη προτεραιότητα για την ΝΑ Ευρώπη.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποστηρίζεται από σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούν, όπως και μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, αποσκοπεί στο να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτερων στελεχών του ενεργειακού κλάδου και ειδικών του χώρου, καθώς και να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η φετινή εκδήλοωση διοργανώνται εν μέσω της βαθιάς διαταραχής και αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί τη χάραξη και προώθηση καλά σχεδιασμένων ενεργειακών πολιτικών, προκειμένου να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά επίτευξης ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος που θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Ταυτόχρονα, το φετινό φόρουμ συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της απανθρακοποίησης όσο και της προώθησης της Πράσινης Συμφωνίας (Green New Deal), εκ παραλλήλου με την επίτευξη του στόχου για την πλήρη ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στην ατζέντα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη που θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης, περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς και οι πρόσφατες και ολοένα εντεινόμενες συνεργασίες μεταξύ των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως και στις προηγούμενες επιτυχημένες εκδηλώσεις του, το 12ο SE Europe Energy Dialogue συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του κορυφαίους policy makers, ενεργειακά στελέχη και ειδήμονες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως και σημαντικούς εκπροσώπους κορυφαίων ενεργειακών και χρηματοοικονομικών οργανισμών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Το φετινό 12th SE Europe Energy Dialogue ξεκίνησε με το χαιρετισμό και τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή.

Ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία, ο 12ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη πέτυχε να συγκεντρώσει 52 σημαντικούς ομιλητές από 18 διαφορετικές χώρες, ενώ εστίασε στην πρόοδο αλλά και τις προοπτικές της περιοχής, από την τελευταία εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στην Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες στην ΝΑ Μεσόγειο λέγοντας πως η περιοχή δεν είναι άμαθη στις αντιξοότητες, ενώ εστίασε στις σημαντικές εξελίξεις που σοβούν στο χώρο της ενέργειας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, αλλά και στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης που λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη

Το λόγο έλαβε αμέσως μετά ο Dr. Yurdakul Yigitguden, ανεξάρτητος ενεργειακός αναλυτής και πρώην συντονιστής του ΟΑΣΕ από την Τουρκία, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της γειτονικής χώρας. Ο Dr. Yigitguden εστίασε στη ζήτηση ηλεκτρισμού την περίοδο της πανδημικής κρίσης, στο ρυθμιστικό καθεστώς για τις ΑΠΕ και τους διαγωνισμούς για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ τόνισε ότι παρά τα αρχικά προβλήματα, υπάρχει πρόοδος για την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αγορά φυσικού αερίου της Τουρκίας και για τα σχέδια της Άγκυρας στον τομέα των ερευνών, ενώ αποκάλυψε ότι προχωρά η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, καθώς από 15 σημεία φόρτισης, το 2011 και 600 το 2019, σήμερα, στις μητροπολιτικές περιοχές έχουν εγκατασταθεί 2.000 σημεία φόρτισης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, υπεύθυνου μελετών του ΙΕΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας και του ενεργειακού τομέα, με βάση την ετήσια έκθεση του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα 2020.

Η Έκθεση που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ελληνικού ενεργειακού τομέα και εκπροσώπων του Τύπου, απεικονίζει ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των σημαντικών εξελίξεων όπως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών καυσίμων κ.α.

(Διέλευση αγωγών φ. αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης)

Ο κ. Μεζαρτάσογλου αναφέρθηκε παράλληλα, ατις νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο, με το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να αναπτύσσει ολοένα και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, όπως οι ηλεκτρικές συζεύξεις, οι νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ. που αποσκοπούν στην διασφάλισης της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, αλλά και στην ελάφρυνση των καταναλωτών από τις ακριβές τιμές της ενέργειας, μέσα από  την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Eπιπλέον, πρόσθεσε, η εφαρμογή του Target Model και η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καταγράφεται ως κομβική εξέλιξη, ενώ υπογραμμίζεται και ότι εντός του 2021 αναμένεται η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου (Gas trading hub) μέσω του HTP. Επίσης, οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, περαιτέρω πώληση ΑΔΜΗΕ, μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ) συμπεριλαμβάνονται στα βασικότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο υπεύθυνος ερευνών του ΙΕΝΕ.

Ακόμη, ο κ. Μεζαρτάσογλου μίλησε για τη δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών και την επέκταση των υφιστάμενων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά, τη μεγαλύτερη εστίαση στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν λύσεις καθαρού υδρογόνου, αλλά και περαιτέρω απλοποίησης της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.

(Εγκατεστημένη παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια)

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο κ. Mihailo Mihailovic, ανεξάρτητος ενεργειακός αναλυτής από την Σερβία και o Dr. Stavri Dhima, ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος από την Αλβανία.

Ο κ. Mihailovic μίλησε εκτενώς για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά, με ιδιαίτερη εστίαση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Σερβία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μεταξύ 1990-2018, ενώ στάθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία της Common Western Balkan Regional Market.

Από την πλευρά του, ο Dr Dhima, ο οποίος είναι μέλος του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας και εστίασε στις προτεραιότητες της γειτονικής χώρας στους τομείς του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Μίλησε, ακόμη, για το σημαντικό ρόλο των υδροηλεκτρικών στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για τη μικρή παραγωγή πετρελαίου της χώρας με στοιχεία από το 2003 έως το 2016. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάεκου στα Βαλκάνια, στην περιοχή Karavasta, σε συνεργασία με την γαλλική Voltalia. Το πάρκο, όπως είπε θα είναι ισχύος 140 μεγαβάτ.

Τέλος, η Dr. Gina Cohen, αναλύτρια της αγοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προέβη σε μια σύντομη επισκόπηση των κυριότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που προξενεί η στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Ακόμη, τόνισε το πόσο σημαντική είναι για το Ισραήλ η είσοδος στη χώρα της αμερικανικής Chevron, ενώ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης των στρατηγικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων (ΕuroAsia- EuroAfrica) αλλά και στις ευεργετικές επιπτώσεις από τη διείσδυση των ΑΠΕ σε όλη την περιοχή.

O 12ος Ενεργειακός Διάλογος για την ΝΑ Ευρώπη, συνεχίζεται με την παρουσίαση του World Energy Outlook του ΙΕΑ, από τον επικεφαλής αναλυτή του Οργανισμού Kieran MacNamara και την ομιλία του καθ. Παντελή Κάπρου.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 09/12/2020)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron