Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη Κερδίζει Έδαφος - Το ΙENE Εκπονεί Μελέτη για την Κρήτη

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί μια από τις κύριες προκλήσεις της κοινωνίας μας στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνιστά μια καίρια λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 

Εν τούτοις, η αναντιστοιχία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του φορτίου που προκαλείται από την περιορισμένη δυνατότητα αποστολής της διακοπτόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ασταθείς ΑΠΕ, (φωτοβολταϊκά ( PV) και αιολική ενέργεια), απαιτεί αύξηση της ευελιξίας των μελλοντικών ενεργειακών συστημάτων. Ως όρος «ευελιξία» νοείται συνήθως η ικανότητα των τεχνικών συσκευών να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του υπολειπόμενου φορτίου, δηλαδή το φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας μείον την παραγωγή από μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, η ευελιξία μπορεί να παρέχεται από πηγές / παραλήπτες ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με το δίκτυο. Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποτελέσει μια σημαντική πηγή ευελιξίας, με τις σχετικές επενδύσεις στη βιωσιμότητα να αυξάνονται σταδιακά, καθώς το πρόβλημα εξισορρόπησης των ΑΠΕ εμφανίζεται μαζί με τη σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των μεταβλητών ΑΠΕ στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη, όπου η υψηλή διασυνδεσιμότητα του ηπειρωτικού δικτύου μπορεί να προσφέρει ευελιξία, χρησιμοποιώντας τη χωρική μεταβλητότητα της παραγωγής και της ζήτησης, στη ΝΑ Ευρώπη, τα χαμηλότερα επίπεδα διασύνδεσης απαιτούν μια πιο χρονική προσέγγιση, η οποία μπορεί να παρέχεται πιο αποτελεσματικά μέσω της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έως τώρα, τα ηλεκτρικά συστήματα της ΝΑ.Ευρώπης βασίζονταν στον άνθρακα / λιγνίτη και ήταν σχετιώς δύσκαμπτα. Ωστόσο, ενόψει της σταδιακής απανθρακοποίησης των συστημάτων, εμφανίζονται εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον των περιφερειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πιο μεταβλητής ανάπτυξης ΑΠΕ.

 

Επί του παρόντος, η πρόοδος στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ και την ενσωμάτωσή τους στο τοπικό δίκτυο, βαίνει αργά στην περιοχή, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι αποτελεί μια βιώσιμη αγορά για τέτοια συστήματα. Ωστόσο, το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα βρίσκεται σήμερα στην περιφέρεια του ευρωπαϊκού δικτύου, παρουσιάζοντας χαμηλή διασυνδεσιμότητα, ενώ η διείσδυση μεταβλητών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο τοπικό μείγμα ηλεκτρισμού, είναι η υψηλότερη στην περιοχή. Αυτό καθοδηγεί την ανάγκη για την ανάπτυξη ευέλικτων λύσεων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να διευκολύνει την υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τοπολογίας του δικτύου της Ελλάδας, με τη σταδιακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις, καθώς τα μελλοντικά έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να αποκτήσουν ρόλο βοηθητικής παροχής υπηρεσιών και εξασφάλισης επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Αυτό καθίσταται πιο εμφανές, καθώς οι τοπικές, ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας υψηλής έντασης άνθρακα, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ντίζελ και το πετρέλαιο, καταργούνται σταδιακά, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, στην Κρήτη, υπάρχουν τρεις μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με πετρέλαιο και ντίζελ, με μεγάλο μέρος της εγκατεστημένης χωρητικότητάς τους να προορίζεται να παροπλιστεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

 

Καθώς εντείνεται ο διάλογος για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που αναδύονται ως μια βιώσιμη πηγή ευελιξίας, αλλά και παροχής ενεργειακής επάρκειας στα διασυνδεδεμένα νησιά της Ελλάδας, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( IENE) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μελέτης σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί η «σκοπιμότητα ενσωμάτωσης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης». Η μελέτη, που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα εξετάσει ορισμένα σενάρια για την ενσωμάτωση διαφόρων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του νησιού. Τα αποτελέσματα αυτού του επίκαιρου έργου που ανέλαβε το IENE, θα συμβάλουν ώστε ο ΑΔΜΗΕ να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά τη μελλοντική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron