Άρθρα-Αναλύσεις

Κλίμα Απογοήτευσης στην ΔΕΗ και «το Πικρό Ποτήρι που Κανείς δεν Θέλει Να Πιει»

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Του Αδάμ Αδαμόπουλου

" Tο αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η ΔΕΗ αποτυπώθηκε, προ ωρών, σε επαφή του  Εnergia.gr με ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι κανόνες μιας αγοράς που δεν καλύπτει ούτε καν αυτές τις δαπάνεςλειτουργίας της, αλλά και τις επιλογές μιας πολιτικήςηγεσίας η οποία αρνήθηκε στην Δημόσια Επιχείρηση το «όπλο» των αυξήσεων στα τιμολόγιά της -υπό το κράτος των επερχόμενων εκλογών και υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους- η ΔΕΗ δεν έχει σχεδόν καμία άλλη επιλογή, από το να αναμένει το ...θαύμα της κατανόησης της κατάστασής της από την πλευρά των Βρυξελλών.

«Το business plan της ΜcKinsey που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, περιέγραφε επακριβώς την κατάσταση και το τί πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας στο  Energia.gr. Το σχέδιο περιλάμβανε οκτώ άξονες, ανάμεσά τους, την έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ με απώτερο στόχο τον έλεγχο ποσοστού 20-25% έως το 2030-2035, ανάληψη νέων δραστηριοτήτων, τη διεθνή επέκταση της ΔΕΗ καθώς και συνολικές επενδύσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Από αυτές, το 50% προβλεπόταν ότι θα κατανεμηθεί στα Δίκτυα και στις ΑΠΕ, το 23% στην κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής «Πτολεμαΐδα V» και ένα 9% για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης.

Το νέο business plan της επόμενης ημέρας για την ΔΕΗ προέβλεπε τη συνολική αναδιάρθρωση της Επιχείρησης, αλλά και τη ριζική αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου της με τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, τα αγκάθια έγιναν αισθητά από εκείνη την περίοδο. Η αρχική πρόταση της ΔΕΗ να αυξηθούν τα τιμολόγιά της απορρίφθηκε αυθωρεί και παραχρήμα από το ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα η McKinsey να φθάσει σε σημείο να αναφερθεί σε μη βιώσιμο δανεισμό, και τη πρόκληση έντονων πιέσεων στις εξαμηνιαίες χρήσεις της Επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστικό της ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης της ΔΕΗ το γεγονός, ότι οι ζοφερές προοπτικές της διανοίγονταν ακόμη και με τις τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 19,20 ευρώ, σε σύγκριση με τα 27 ευρώ που βρίσκονται σήμερα.

Τα παραπάνω θα έχουν δυσμενή επίπτωση στα ΕΒΙΤΒΑ της Επιχείρησης που αναμένονται αρνητικά και για αυτό το τρίμηνο και συνακόλουθα στο κρίσιμο ζήτημα του δανεισμού της.

Η επιστολή του κ. Παναγιωτάκη στην Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για το θέμα της θέσπισης Μηχανισμού Αποζημίωσης, καταδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της την κατάσταση. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ τονίζει ότι η κρισιμότητα του θέματος για τη ΔΕΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη δαπανηθεί 950 εκατ. «και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.»

Στην επιστολή του, ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε το 2014 από τις προβλέψεις της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα και υπογραμμίζει με δραματικό τόνο: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V».

Είναι προφανές ότι τα παιχνίδια σε βάρος της ΔΕΗ, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κριθεί ως απολύτως συνυπεύθυνη για τα σημερινά δεινά, αποσκοπούν στο να αφεθεί η Επιχείρηση να καταρρεύσει, αφήνοντας χώρο για ένα διάδοχο σχήμα, μικρότερης εμβέλειας δραστηριότητας και ειδικού βάρους.

Το στέλεχος της ΔΕΗ με το οποίο επικοινώνησε το  Energia.gr, υποστήριξε ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία θα είναι πιο αποφασιστική στο ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της Επιχείρησης, αν και όπως τόνισε, «θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-6 μήνες έως ότου τα έσοδα από τις αυξήσεις στην κατανάλωση, αποτυπωθούν στον ισολογισμό της».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι δυνατότητες της ΔΕΗ στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, το στέλεχος της Επιχείρησης απάντησε πως η ΔΕΗ διαθέτει storage capacity 750 μεγαβάτ. «Πρόκειται για τη μέθοδο του pumped- storage που χρησιμοποιείται στην αντλησοταμίευση, μέσω της οποίας καταναλώνεται ενέργεια και μετά, αποθηκεύεται υπό τη μορφή ύδατος. Η αποθηκευμένη ενέργεια διοχετεύεται, κατά κανόνα, στο σύστημα, τις Κυριακές, όταν πέφτει η τιμή της ΟΤΣ και τούτο επειδή σημειώνονται υδραυλικές απώλειες της τάξης του 25% και θα πρέπει να υπάρχει διαφορά τιμής, ώστε να είναι φθηνότερη από κάποιες άλλες μορφές ενέργειας. Οι δυσχέρειες και οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται, σήμερα, στην αγορά, θα επιλυθούν με την εφαρμογή του Target Model», κατέληξε.

 

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron