Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Οι Προκλήσεις για τα Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας και τις Νέες Επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής, ήταν το θέμα της δεύτερης συνεδρίας του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.


Ο Διευθυντής Ερευνών της Ομάδας Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΙΕΒΠΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στον κτιριακό τομέα και στην πρωτοποριακή προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη για να φτάσουμε στα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB).

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 35% περίπου της τελικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά στα κτίρια, έναντι 38% στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η πρόκληση, τόνισε, σε σχέση ειδικότερα με τα υφιστάμενα κτίρια είναι να περάσουμε σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στην καθημερινότητα ώστε να διασφαλισθεί η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σε ότι αφορά το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), ανέφερε πως εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ως τα τέλη του 2016 και θα έχει πιο αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.  

O πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και επικεφαλής της ITA Group κ. Αντώνης Γερασίμου, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του τομέα βιομάζας στην Ευρώπη, είπε ότι η παραγωγή pellet ξύλου αυξήθηκε κατά 8% το 2015 σε 20,3 εκατ. τόνους, η παραγωγή βιοκαυσίμων κατά 21% από το 2012 ως το 2014, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεή βιομάζα κατά 35% από το 2010 ως το 2014.

Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει δυναμικότητα παραγωγής pellets άνω των 130.000 τόνων, η παραγωγή ανήλθε στο 2014 σε 36.000 τόνους. Για το 2016 η παραγωγή βιοντίζελ από 23 εταιρείες στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 132.000 κυβικά μέτρα.

Η παραγωγή Η/Ε από βιομάζα είναι περίπου στο 2,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής και η εγκατεστημένη ισχύς σε 54 MW.

Ο Διευθυντής του Γραφείου ΔΝΣ, Στρατηγική και Επιχειρησιακή Ανάπτυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Δρ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει μέσα στην επόμενη διετία να αναπτύξει έργο γεωθερμίας στην Κίμωλο, καθώς και ένα έργο 20 MW στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε είναι αναγκαία η απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μία αφύπνιση της κοινωνίας ώστε ο μέσος Έλληνας να αντιληφθεί τα οφέλη των ΑΠΕ και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης ΑΠΕ του ΚΑΠΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Καρύτσας, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της γεωθερμίας στην Ελλάδα, καθώς η εκτιμώμενη ισχύς στη χαμηλή ενθαλπία (ως 100 βαθμούς Κελσίου) ανέρχεται σε 2.000 MW και στην υψηλή ενθαλπία σε 1.000 MW περίπου.

Η εγκαταστημένη θερμική ισχύς σήμερα στη χώρα μας εκτιμάται στα 290 MW, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες από το νόμο άδειες.

Για τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά έργα, που αναμένεται να γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, μίλησε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου.

Ανοικτά ζητήματα παραμένουν ακόμα το ύψος της ρήτρας για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, η δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας μετά τον διαγωνισμό, η τροποποίηση των αδειών παραγωγής (δηλαδή η μείωση ισχύος) και η πρόβλεψη για ακύρωση της διαδικασίας αν δεν εκδηλωθεί ικανοποιητικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Παπαχρήστου είπε ακόμα ότι αύριο 27 Οκτωβρίου θα βγει σε σύντομη δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Μετά τους βασικούς ομιλητές της συνεδρίασης, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Σάββας Σεϊμανίδης (ΕΣΗΑΠΕ), Παναγιώτης Παπασταματίου (μέλος ΔΣ ΕΛΕΤΕΑΝ), Σωτήρης Καπέλλος πρόεδρος ΣΕΦ), Στέλιος Λουμάκης (πρόεδρος ΣΠΕΦ) και Ηλίας Κακιόπουλος (γενικός γραμματέας ΕΣΜΥΕ).

(από energia.gr, 26/10/2016)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron