Απόψεις & Θέσεις Μελών ΙΕΝΕ
Πώς Διαμορφώνεται Φέτος το Κόστος των Δικαιωμάτων Διασυνοριακής Μεταφοράς Ενέργειας, του Τάσου Μαστραπά*
Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015
Η Ελλάδα διατηρεί ενεργές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με 5 χώρες, την Ιταλία, την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Βασική προϋπόθεση για τη δραστηριότητα της διασυνοριακής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων δικαιωμάτων μεταφοράς. Οι συμμετέχοντες στη χονδρεμπορική αγορά (περίπου 30 εταιρείες στα ελληνικά σύνορα) διεκδικούν τα δικαιώματα αυτά στις αντίστοιχες δημοπρασίες που πραγματοποιούνται σε ετήσιο, μηνιαίο και ημερήσιο επίπεδο.
Υπεύθυνοι για τη διενέργεια των δημοπρασιών είναι ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα), ο αντίστοιχος Βούλγαρος Διαχειριστής ( ESO EAD), το γραφείο δημοπρασιών CASC με έδρα το Λουξεμβούργο ενώ τελευταία ανέλαβε δράση και το γραφείο δημοπρασιών ΝΑ Ευρώπης SEE CAO, το οποίο με έδρα το Μαυροβούνιο έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων μεταφοράς που αφορούν στην ελληνοτουρκική διασύνδεση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΑΔΜΗΕ.
Οι τιμές των δικαιωμάτων μεταφοράς διαμορφώνονται από τις προσφορές που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες, φανερώνοντας την εκτίμησή τους για τη διαφορά τιμής μεταξύ δύο ηλεκτρικών συστημάτων.
Δικαιώματα εισαγωγών
Στα δικαιώματα μεταφοράς ενέργειας προς την Ελλάδα (εισαγωγές) παρατηρείται αύξηση των τιμών, με το ετήσιο δικαίωμα εισαγωγής από Βουλγαρία να διαμορφώνεται στα 12,37 €/ MWh το 2015, σημειώνοντας αύξηση 74% εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά. Το ακόλουθο γράφημα παρουσιάζει την εξέλιξη των τιμών των ετήσιων δικαιωμάτων εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας:
Το κόστος των αντίστοιχων μηνιαίων δικαιωμάτων εισαγωγής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τους πρώτους 10 μήνες του 2015, παρουσιάζεται κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2014, αυξημένο σε Αλβανία και Τουρκία, στα ίδια επίπεδα στα Σκόπια και ελαφρώς μειωμένο στην περίπτωση της Βουλγαρίας.
Δικαιώματα εξαγωγών
Ελλείψει ενδιαφέροντος για εξαγωγές σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, οι τιμές των δικαιωμάτων μεταφοράς, τόσο σε μηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώνονται συνήθως κάτω από τα 10 cents/ MWh.
Εξαίρεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί ο φετινός Αύγουστος, ο επόμενος δηλαδή μήνας της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων, κατά τη διάρκεια του οποίου ενισχύθηκε η διάθεση των συμμετεχόντων για εξαγωγές και ως εκ τούτου αυξήθηκε το κόστος των αντίστοιχων μηνιαίων δικαιωμάτων μεταφοράς, όπως φανερώνει το ακόλουθο γράφημα:
Ιταλία και Τουρκία αποτελούν τους δύο παραδοσιακούς προορισμούς εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χώρα μας. Το κόστος του μηνιαίου δικαιώματος μεταφοράς παρουσιάζεται φέτος μειωμένο στη διασύνδεση με την Τουρκία ( GR- TR) σε σχέση με το 2014, ενώ η μέση τιμή του αντίστοιχου μηνιαίου δικαιώματος εξαγωγής ενέργειας στην Ιταλία κινείται στα επίπεδα του ετήσιου δικαιώματος (0,79 €/ MWh).
* Ο κ. Τάσος Μαστραπάς είναι Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός , επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
(energia.gr, 08/10/2015)
(Τα άρθρα που δημοσιεύονται στη
στήλη αυτή εκφράζουν προσωπικές απόψεις των μελών του ΙΕΝΕ και δεν
απηχούν απαραιτήτως τις θέσεις του Ινστιτούτου)