Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σδούκου στο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ: «Η Ελλάδα ΕπανασχεδιάΖει τον Χάρτη της Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Τους κεντρικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία ανέπτυξε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ. Συγκεκριμένα, είπε πως οι στόχοι είναι, o μηδενισμός της παραγωγής από λιγνίτη μετά το 2028, το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030, η  ανάπτυξη ανθεκτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, η σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα έως το 2030, η ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων το ίδιο έτος, η ασφάλεια εφοδιασμού και η λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που θα οφελεί τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία, ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές, η προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και η ψηφιοποίηση του δικτύου και τέλος, ένας νέος κύκλος διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα επιτρέψουν να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ακόμη ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την εξισορρόπηση του συστήματος προβλέπει ένα συνδυασμό τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, κατανεμόμενες ΑΠΕ και απόκριση ζήτησης, παραγωγή ανανεώσιμων αερίων, και όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Όσον αφορά στον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο νέο ΕΣΕΚ έχουν αναθεωρηθεί οι στόχοι για το 2030.

Για παράδειγμα, έως το 2030 προβλέπεται να διαθέτουμε εγκατεστημένη αιολική ισχύ 9,5 GW, από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταικά. Από αυτά τα 2 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Εκτίμησε ακόμη ότι το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στις 64,6 ΤWh στο τέλος της δεκαετίας. «Βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου θα έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη, και τέλος να εξηλεκτρίσουμε τις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη η Υφυπουργός, αναφερόμενη σε ισχυρισμούς ότι δεν επενδύουμε στην παραγωγή υδρογόνου, υποστήριξε πως "όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει" αφού, για την ανάπτυξη του καυσίμου απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ ευρώ ετησίως και διερωτήθηκε: "Τελικά, τί πρέπει να κάνουμε; Να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα στο υδρογόνο, ή να προστατεύσουμε τους καταναλωτές; Πρέπει να κοιτάμε τί δυνατότητες έχει ο προϋπολογισμός και μετά να ασκούμε κριτική." 

Επίσης, μιλώντας για τον ενεργειακό εφοδιασμό, η κα Σδούκου επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό τον χειμώνα.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας της Υφυπουργού:

"Η Ελλάδα πέρασε πολλαπλές κρίσεις. Ωστόσο κατάφερε να ανταποκριθεί και ξεπέρασε τις δυσκολίες. Σήμερα αναπτυσσόμαστε, πήραμε επενδυτική βαθμίδα και γίναμε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπόσχεται να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και τους πολίτες. Και όλα τούτα, την ώρα που τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρό μας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Το άνοιγμα ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή, μετά την Ουκρανία, και ένας κίνδυνος διεύρυνσης της σύγκρουσης, προκαλούν ένα alert στο ενεργειακό μέτωπο.

Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και πέφτει με κάθε νέα εξέλιξη στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε ενεργειακή κρίση

Οι κώδωνες του κινδύνου δεν έπαψαν ποτέ να χτυπούν γιατί τα σημερινά 47,3 ευρώ ανά MW/h φυσικού αερίου στην αγορά TTF του Άμστερνταμ, αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό επίπεδο.

Θυμίζω ότι το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 20€/Mwh. Και τα Co2 ήταν στα 50€.

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή εδώ και ενάμιση χρόνο και πρέπει να βασιστεί  στις καιρικές και κλιματικές συνθήκες για να αποφύγει τα χειρότερα. Αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας όσον αφορά την ευρωπαϊκή κατάσταση αλλά και τον ασήμαντο γεωπολιτικό ρόλο που παίζει η ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η τιμή του φυσικού αερίου είναι πέντε φορές χαμηλότερη.

Σαφώς, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το χειμώνα. Και η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές της, έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Αναγνωρίζεται από όλους τις διεθνείς εταίρους, ο ρόλος της στην προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την ευαλωτότητα της στον ενεργειακό καταναγκασμό.

Γεννώνται επομένως, πολλά ερωτήματα για το πώς μπορεί μια συντεταγμένη Πολιτεία, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και κυρίως, να εκπληρώσει την υπόσχεση για την πράσινη μετάβαση μέσα σε αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες

Τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη τετραετία με τις κρίσεις της πανδημίας και των τιμών της ενέργειας να αποτελούν μια αληθινά αποκαλυπτική εμπειρία για όλους μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στον κόσμο

Βλέπετε, μια υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στις δικαιολογίες αλλά πρέπει να φροντίσει να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή απόδοση της πολιτικής υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

Αυτό και επιδιώκουμε να κάνουμε, με αιχμή την Ενέργεια

Προτάξαμε την ασφάλεια εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών και νομίζω πως έχουμε πράξει σωστά.

Στο νέο ΕΣΕΚ έχουμε αναθεωρήσει δραστικά τους στόχους για το 2030!

Έτσι, προβλέπουμε έως το 2030 να διαθέτουμε εγκατεστημένη αιολική ισχύ 9,5 GW από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταικά.

Αυτά 2 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης!

Επίσης, σχεδιάζουμε να έχουμε 3,8 GW σε υδροηλεκτρικά, 5,3 GW, σε αποθήκευση - 3,1 GW σε μπαταρίες και 2,2 GW σε αντλησιοταμίευση-, καθώς και 7,7 GW σε μονάδες φυσικού αερίου. 

Προβλέπουμε ακόμη ότι το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στις 64,6 ΤWh στο τέλος της δεκαετίας, ενώ θα μειώσουμε ραγδαία την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.

Ακόμη σχεδιάζουμε η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί στο 44%, από 35% που προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΕΚ, ενώ στόχος είναι, όπως σας προανέφερα οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030 από το 61% στο τρέχον Εθνικό Σχέδιο.

Βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου θα έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη, και τέλος να εξηλεκτρίσουμε τις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα.

Ξέρω, θα αναρωτιέστε τώρα, για το κατά πόσο μπορεί σήμερα, ο στόχος για 460.000 ταξινομημένα ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030, που περιγράφουμε στο κείμενο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, να επιτευχθεί. Αλλά ό,τι θεωρείται άπιαστο σήμερα, να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στους δρόμους της χώρας, αύριο

Θα χρειαστεί, το γνωρίζω, συνέπεια, βούληση και διαρκής προσπάθεια από όλους τους stakeholders!

Πρέπει να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι όλα τούτα που σας αναφέρω προϋποθέτουν αυξημένες επενδυτικές δαπάνες.

Πρέπει όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, να έχουν το μέγιστο impact. Να διανεμηθεί το όφελος σε όσο πιο πολλούς. 

Στο δρόμο για το net zero, θα χρειαστούμε όμως φυσικό αέριο που θα ενισχύσει την  επάρκεια αλλά και την ευστάθεια του συστήματος.

Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις για την απαραίτητη επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου που θα χρειαστούμε

Παράλληλα έχουμε πετύχει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας και να ενισχύσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως γνωρίζετε, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τέθηκε ζήτημα αφενός απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια και αφετέρου για το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε αυτάρκεια, από τη στιγμή που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι διαθέτουμε αποθέματα αερίου, ιδίως υποθαλάσσια.  

Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, ο κ Στεφάτος, εκτίμησε ότι παρά το ότι  δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν δεν γίνουν πρώτα γεωτρήσεις, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των σεισμικών ερευνών, υπάρχουν τέτοια αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια που υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση!

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν είναι κομβικές μόνο για τη χώρα, αλλά αποκτούν περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση

Επομένως, εάν βρεθούν εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα αερίου, η πρόθεσή μας είναι να τα αξιοποιήσουμε!

Φυσικά, δεν ξεχνάμε την σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας

Είναι ένας τομέας στον οποίο η Κυβέρνηση έχει δώσει τεράστια ώθηση, αφού αποτελεί σημείο- κλειδί στην πορεία προς το net zero!  

Επίσης, στο αναθεωρημένο νέο ΕΣΕΚ, στοχεύουμε η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην υπερβεί τους 15,4 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2030, δηλαδή  μείωση 7% από το προηγούμενο ΕΣΕΚ!

Βασικός μοχλός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «Κύμα Ανακαινίσεων» για την αναβάθμιση κατοικιών

Ασφαλώς, υπάρχουν εγγενή προβλήματα σε όλη αυτή την φιλόδοξη πορεία προς τα εμπρός

Υπάρχει το ζήτημα της επέκτασης του ηλεκτρικού χώρου που θα κάνει πιο εύκολο να απορροφήσουμε την εκρηκτική ανάπτυξη των ΑΠΕ

Χρειαζόμαστε να αναβαθμίσουμε και να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του δικτύου μας.

Ένα σύστημα ηλεκτρισμού με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αποθήκευση.

Γι’αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διείσδυση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Χρειαζόμαστε περισσότερη αντλησιοταμίευση που θα έχει μεγάλος όφελος και γι αυτό την έχουμε στις μεγάλες προτεραιότητές μας.

Ενθαρρύνουμε, τη σύναψη απευθείας  διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών - τα PPAs που λέμε στα ελληνικά!!!- που συμβάλλουν στην απευθείας πρόσβαση σε καθαρή και φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και με αμιγώς όρους αγοράς.

Το Υπουργείο δεν σχεδιάζει, ούτε δρα μόνο με γνώμονα το μέλλον. 

Μας απασχολούν τα προβλήματα του καταναλωτή και αυτό το αποδεικνύουν οι νέες πρωτοβουλίες μας που αποτυπώνονται στο νέο πλαίσιο για τη λιανική αγορά ρεύματος από το νέο έτος

Θεωρώ κομβική την επιτάχυνση εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Εκτιμούμε ότι θα διαθέτουμε 500.000 τέτοιους μετρητές το 2023 και θα προσθέτουμε 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο, από του χρόνου και έως το 2030! Έχουμε θέσει στόχο, μαζί με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχουν όλοι οι καταναλωτές έξυπνο μετρητή έως το 2030!

Έτσι θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό οι ρευματοκλοπές εξαιτίας των οποίων επιμερίζονται υψηλά κόστη στους συνεπείς καταναλωτές!

Μαζί με το θέμα των έξυπνων μετρητών έρχεται και το άλλο θέμα που έθιξε πρόσφατα στην Βουλή ο Υπουργός 

Αναφέρομαι στη δημιουργία του ενιαίου, πράσινου, τιμολογίου από την πρώτη του νέου έτους, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν σαφέστερη εικόνα για για το ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής.

Στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση δεν πετάμε στα σύννεφα!

Γνωρίζουμε ότι όλα τούτα για τα οποία σας μίλησα δεν θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, εάν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη χώρα και την Ευρώπη, δεν υιοθετηθούν και στον υπόλοιπο κόσμο

Δεν μπορεί η κλιματική κρίση να αποτελεί πεδίο προβληματισμού και δράσης για ένα περιορισμένο παγκόσμιο κοινό.

Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό χρειάζονται λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο!

Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλει να παραμείνει φάρος σταθερότητας για όλη την ταραγμένη περιοχή μας Το δείχνουν οι πράξεις και ο πολιτικός σχεδιασμός μας.

Για μένα προσωπικά, αυτή η δεύτερη θητεία μου στο Υπουργείο, με τη νέα μου ιδιότητα σημαίνει ακόμη περισσότερα βάρη και ευθύνες σε αυτή την οραματική πορεία προς το 2050.

Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!"

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 14/11/2023)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron