Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σκυλακάκης στο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ: «Η Ενεργειακή Μετάβαση Έχει Βαθιά Οικονομική Διάσταση»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση στην οποία κινούμαστε ήδη, έχει και οικονομικό νόημα εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τον χαιρετισμό του στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 14 & 15, Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι υπάρχει η πτυχή της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ζήτημα στο οποίο η χώρα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους που τέθηκαν, αφού διαθέτουμε ήδη πλεόνασμα ρύπων, τόνισε όμως πως υπάρχει μια βαθιά οικονομική πλευρά στην Μετάβαση που οδηγεί σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που δεν διέπεται από γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

«Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες είναι εδώ», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, την ΕΕ ή πώς θα εξελιχθούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις χώρες να έχουν αυτάρκεια όταν υπάρχει αβεβαιότητα, είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτό ακριβώς είναι που επιτυγχάνουν οι ΑΠΕ, δηλαδή, εξασφαλίζουν ενεργειακή και οικονομική επάρκεια και αυτάρκεια!

Έφερε δε ως παράδειγμα τα όσα βιώσαμε στη χώρα το 2022 όταν δαπανήθηκαν περισσότερα από 7 δισ ευρώ για προμήθεια φυσικού αερίου, στον απόηχο της κρίσης που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε σε 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

«Αν δεν υπήρχε η συνθήκη της κρίσης, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα ήταν 9% και όχι 6%» τόνισε για να επισημάνει ότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές στο μέλλον.

Ο Υπουργός ΠΕΝ παρατήρησε ακόμη ότι η  πράσινη μετάβαση συνοδεύεται και από άλλου είδους αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογικές.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά μπαταριών  και το πότε θα πέσουν οι τιμές τους» είπε, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σήμερα αρκετές τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

«Δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ’ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή την λάθος», τόνισε.

«Αν γίνει ένα λάθος στην πρόβλεψη τότε οι οικονομικές ζημίες θα είναι τεράστιες» πρόσθεσε και έφερε για παράδειγμα την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 για την οποία δαπανήθηκε 1,5 δις ευρώ, σε μια επένδυση που έχει ακυρωθεί, σήμερα, στην πράξη.

Αναρωτήθηκε επίσης για το ποιες άλλες  τεχνολογίες μπορούν να αναδειχτούν, αν θα προτιμηθεί το υδρογόνο, το βιομεθάνιο, ή οι μπαταρίες,  για το πώς θα μοιάζει η αγορά μπαταριών στο μέλλον και το πώς όλο τούτο θα επηρεάσει τη διείσδυση των ΑΠΕ!  

«Μπορεί να διαφαίνεται ποιες τεχνολογίες θα επικρατήσουν αλλά οι αβεβαιότητες υπάρχουν» τόνισε.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι μια μικρή χώρα σαν τη δική μας δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες και ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε αυτό το θέμα καθώς στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα κόστη και τις επιδοτήσεις σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Όπως είπε, οι ανταγωνιζόμενες τεχνολογίες αποτελούν κίνδυνο για τις επενδύσεις ειδικά για μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε  τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε παρά πολύ χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας».

Ο κ. Σκυλακάκης αντέτεινε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί σε τομείς όπου έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έφερε ως παράδειγμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά όπου η Ελλάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Προκύπτει όμως και δεύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, από την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών, καθώς, όπως συνέχισε ο Υπουργός, αυτά θα εγκαθίστανται πολύ κοντά στα νησιά, που σημαίνει ότι περιορίζουν το κόστος δικτύου και θα είναι εύκολα συντηρήσιμα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το project θα ξεκινήσει με πιλοτικές επενδύσεις, ενώ το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια, όταν θα έχει υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τιμές.

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε ακόμη για τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων διπλής κατεύθυνσης, ήτοι, εκείνες που θα επιτρέπουν και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ρεύματος.  

Όπως σημείωσε, η χώρα μας ήταν έως πρότινος εντελώς αποκομμένη στον ηλεκτρισμό, ενώ περιοριζόταν στον ρόλο του απλού καταναλωτή στο φυσικό αέριο. «Αυτό αλλάζει πλέον, με μια σειρά από ηλεκτρικές διασυνδέσεις ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο ανθεκτικό και οικονομικό ενεργειακό σύστημα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, και έφερε ως παράδειγμα, την συμφωνία για τον αγωγό Euroasia Interconnector που όπως τόνισε θα είναι διπλής κατεύθυνσης, τον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της διασύνδεσης με την Ιταλία, μετά την ενίσχυση των διασυνδέσεων με την Βουλγαρία, και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. «Θέλουμε αυτάρκεια και όχι εξάρτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός ΠΕΝ μίλησε ακόμη για την ανάγκη επέκτασης του ηλεκτρικού χώρου, και εστίασε στον τριπλό στόχο των επενδύσεων σε δίκτυα, αποθήκευση και ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή, τους έξυπνους μετρητές επειδή, όπως επεσήμανε, συμβάλουν να προσαρμόσουμε καλύτερα τη ζήτηση στην προσφορά.

Έθεσε ακόμη ως προτεραιότητα τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, τόνισε ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι, αναγκαστικά, μεσομακροπρόθεσμες, για να σημειώσει πως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν υπάρχει απεριόριστος ηλεκτρικός χώρος, επομένως και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να κινούνται εκτός της στρατηγικής στόχευσης που εμπεριέχει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του νέου μοντέλου τιμολογίων στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αναφέρθηκε επίσης στις ρευματοκλοπές που έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το σύστημα και τους συνεπείς καταναλωτές, και το οποίο, όπως είπε, υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως ανέφερε, το ΥΠΕΝ αποδέχτηκε σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει την ουσιαστική αύξηση των προστίμων για τη ρευματοκλοπή, πρακτικούς τρόπους για την είσπραξή τους, καθώς την αυστηροποίηση των ποινών σε επιχειρήσεις και ηλεκτρολόγους που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας του καταναλωτή τον οποίο χαρακτήρισε ως τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας των αγορών.   

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 14/11/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron