Άρθρα-Αναλύσεις

Πύργος της Βαβέλ η Πολιτική Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου για την Πυρηνική Ενέργεια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Ως ανεπίσημο τεστ συνοχής της Ενωμένης Ευρώπης θα πρέπει να εκλάβει, ο συνετός παρατηρητής των πραγμάτων, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πυρηνική ενέργεια, οι τρεις ισχυρότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετούν τρεις ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις στην πυρηνική ενέργεια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις, δημόσια κατατεθειμένες, αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές προτεραιότητές τους κατά την πορεία της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

H ανάλυση έχει τίτλο, IEEFA Europe: Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα πυρηνικής ενέργειας. Στο περιεχόμενό της υποστηρίζεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τελούν σε κατάσταση πολιτικής σύγχυσης καθώς η μεν Γαλλία πάγωσε τα σχέδια ανάπτυξης νέων αντιδραστήρων, η Γερμανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει οριστικά λουκέτο στα πυρηνικά εργοστάσιά της και Βρετανία σχεδιάζει την επέκτασή τους.

«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται, από κοινού, στο τοπ 20 των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας, από πλευράς μεριδίου της αγοράς», υπογραμμίζει η ανάλυση, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι η πρώτη παγκοσμίως καθώς οι πυρηνικοί σταθμοί της παρείχαν το 71% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πέρυσι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατατάχθηκαν στην 14η και στην 19η θέση, παράγοντας το 21% και το 12%, αντίστοιχα. Συμβαίνει, όμως, οι τρεις τους να έχουν θέσει εντελώς διαφορετικούς στόχους για την προωθημένη τεχνολογία, παρά την ύπαρξη κάποιου είδους συναίνεσης αναφορικά με τις καίριους προβληματισμούς τους για το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το IEEFA.

Το IEEFA επισημαίνει ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να ενισχύσει το δυναμικό της σε πυρηνικούς σταθμούς, πέραν της κατασκευής ενός αντιδραστήρα στο Φλαμανβίλ, στην Νορμανδία, αλλά σκοπεύει να παρατείνει το προσδόκιμο λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών σταθμών της, για να καταφέρει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ώρα που θα αδρανοποιεί ορισμένους άλλους.

«Η προτεραιότητά μου στην Γαλλία, στην Ευρώπη και διεθνώς είναι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα πρέπει να σταματήσουμε τη λειτουργία ορισμένων ατομικών σταθμών και να πρέπει, ενδεχομένως, να εκσυγχρονίσουμε κάποιους άλλους», φέρεται να τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Στην Γερμανία εντείνονται, όμως, οι πιέσεις για την αποπυρηνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

Η Γερμανία πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών εργοστασίων της έως το 2022, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που είχαν προγραμματιστεί, αρχικά, να κλείσουν τη δεκαετία του 2030, αποφάσεις που πυροδότησαν η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνία, το 2011, αλλά και η σφοδρή, δημόσια, αντίθεση στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Το πρόωρο κλείσιμο θα δημιουργήσει, ενδεχομένως, δυσκολίες στο να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εάν αντικαταστήσει, βραχυπρόθεσμα, το κενό που θα δημιουργηθεί, με «βρώμικη» παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνιτικά εργοστάσια που εκπέμπουν άνθρακα», επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Το IEEFA υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει, αντιθέτως, ένα πρόγραμμα επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας, μέσω της κατασκευής μονάδων, συνολικής ισχύος, 19 Γιγαβάτ, σε μια εξέλιξη που θα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα στον δυτικό κόσμο.

Η ανάλυση του IEEFA υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις πιο ακριβές πηγές νέας γενιάς στην παραγωγή ηλεκτρισμού, εν τούτοις, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τη νέα μονάδα παραγωγής Hinkley Point C, σε τιμές της τάξης των 92,50 λιρών ανά μεγαβατώρα, με βάση τη διαμόρφωση των τιμών, το 2012, για τα επόμενα 35 χρόνια. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το πρόγραμμα απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων, θα ενισχύσουν το κόστος, όπως αναμένει το Ινστιτούτο.

Καθώς η πυρηνική ενέργεια διακρίνεται για τις πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι οι χαμηλές εκπομπές CO2 σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των νέων κατασκευών πυρηνικών αντιδραστήρων, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη στρατηγική για την όσο το δυνατό επέκταση της λειτουργίας των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron