Ενεργειακή Επικαιρότητα

Επιταχύνεται η Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα στα Βαλκάνια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Μία από τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Οι διασυνδέσεις όπως και η ενοποίηση των αγορών αποτελούν απαραίτητες αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθετήθηκε στις αρχές του έτους.

Το χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, θα βοηθήσει στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές αγορές και θα συνεισφέρει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Ήδη, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ενοποιήσει τις προ-ημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σειρά θα πάρουν αρκετές βαλκανικές χώρες. Συγκριμένα, η προ-ημερήσια αγορά της Ελλάδας θα συζευχθεί με την Ιταλία και αργότερα με τη Βουλγαρία. Παράλληλα, η ΠΓΔΜ έχει ανακοινώσει την επικείμενη σύζευξή της με τη Βουλγαρία. Η τελευταία θα πρέπει έως το 2020 να ενοποιηθεί με τις αγορές της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας.

Το τελευταίο διάστημα, έχει δοθεί ώθηση στη συνεργασία της Ελλάδας με άλλες βαλκανικές χώρες στον τομέα της ενέργειας. Η κυβέρνηση προσδοκά πως η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση συνεργασιών στην ενέργεια, μεταξύ των δύο χωρών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Την δημιουργία ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την επαναλειτουργία ενός παλιού αγωγού πετρελαίου που θα μεταφέρει πετρέλαιο στα Σκόπια, από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε σε μια κίνηση, που δείχνει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ρόλο στην περιφερειακή αγορά. Εξαγόρασε την εταιρεία εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, που έχει έδρα στην ΠΓΔΜ, η οποία έχει θυγατρικές στη Σλοβακία, τη Σερβία, και το Κόσσοβο, ενώ κατέχει άδειες εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κροατία, στο Κόσσοβο, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία και στην Σερβία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ εκτός από τα Σκόπια ενδιαφέρεται να επενδύσει στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, εξετάζει, όμως, ευκαιρίες και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τα παραπάνω φανερώνουν την προσπάθεια της επιχείρησης να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron