Άρθρα-Αναλύσεις

Ποιες Είναι οι Εκτιμήσεις του ΙΕΑ για τη Διαμόρφωση της Παγκόσμιας Προσφοράς και Ζήτησης Πετρελαίου για το 2019;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Στην τελευταία του έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσίευσε τις πρώτες του εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και την προσφορά των χωρών εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για το 2019.

Οι ταχέως ανοδικές τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με το ρυθμό της αύξησης της ζήτησης και ο ΙΕΑ έχει μετρίως υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για το 2018.

Οι τιμές είναι απίθανο να αυξηθούν τόσο απότομα όπως έγινε στο παρελθόν, από τα μέσα του 2017 και μετά, και επομένως η ζήτηση θα μειωθεί από τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών. Η ζήτηση ενδέχεται, επίσης, να λάβει υποστήριξη από τα μέτρα που εξετάζονται σε ορισμένες χώρες, π.χ. Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Ρωσία και Τουρκία, ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές.

Αν μάλιστα προσθέσουμε την ενίσχυση στη ζήτηση από τον αναπτυσσόμενο κλάδο των πετροχημικών, όπου κάποια έργα έρχονται σε λειτουργία νωρίτερα από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως, το αποτέλεσμα είναι μία παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2019 κατά 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο ίδιο επίπεδο της εκτίμησης για το 2018 και ξεπερνώντας τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανέφερε το energia.gr σε χθεσινό του άρθρο (βλέπε εδώ).

Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το ανωτέρω αποτέλεσμα: αυτοί περιλαμβάνουν τη πιθανότητα υψηλότερων τιμών, εξασθένηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, προστατευτισμός του εμπορίου και πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ.

Όσον αφορά την προσφορά, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής των μη ΟΠΕΚ χωρών για το 2018 στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και το 2019 αναμένεται να παρατηρήσουμε ακόμα μία αύξηση της τάξεως των 1.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αν και ελαφρώς μειωμένη. Η πετρελαϊκή προσφορά των χωρών ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 50,000 βαρέλια την ημέρα τον Μάϊο στα 31.69 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Υψηλότερες ροές από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Αλγερία αντιστάθμισαν μία πτώση στη Νιγηρία και περαιτέρω μειώσεις στη Βενεζουέλα.

Το θέμα των εξαγωγών από τη Βενεζουέλα και το Ιράν είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη όταν κορυφαίοι παραγωγοί αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη αργότερα αυτό το μήνα. Από την πλευρά του, ο ΙΕΑ εξέτασε ένα σενάριο(και όχι πρόβλεψη), που δείχνει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η παραγωγή από αυτές τις δύο χώρες θα μπορούσε να είναι 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Στην περίπτωση του Ιράν, ο ΙΕΑ υποθέτει μία μείωση εξαγωγών, η οποία πλησιάζει εκείνη που παρατηρήθηκε στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή η εξέλιξη παραμένει αβέβαιη και ότι είναι εφικτό ένα ευρύτερο φάσμα αποτελεσμάτων. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έγινε αξιολόγηση ως προς το ποιες χώρες θα μειώσουν τις εισαγωγές αργού.

Για να αντισταθμίσει τις απώλειες, ο ΙΕΑ εκτίμησε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατά περίπου 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη παραγωγή από τη Ρωσία. Ωστόσο, ακόμη και αν συνδέεται το χάσμα πετρελαϊκής προσφοράς μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας, η παγκόσμια αγορά θα είναι προσεκτικά ισορροπημένη το επόμενο έτος και ευάλωτη στις τιμές που θα αυξηθούν σε περίπτωση περαιτέρω διαταραχών.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron