Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Τις Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και τη Θέση της Ελλάδος Ανέδειξε η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, η Απογευματινή Συνάντηση με θέμα τις «Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα).

Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στους τομείς της Ενέργειας και των Διεθνών Σχέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια εκ μέρους των διοργανωτών και, ειδικότερα, από τον καθ. Δημήτρη Μαυράκη, Διευθυντή του ΚΕΠΑ, τον κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, Πρόεδρο του ΙΕΝΕ, και τον κ. Χρήστο Δήμα, Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωπολιτικής και Μέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ. Μεταξύ άλλων, κατέστη σαφές το ενδιαφέρον του ΙΕΝΕ για τη Γεωπολιτική, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις ενεργειακές εξελίξεις.

Όπως εξάλλου, απέδειξε και η συγκεκριμένη Απογευματινή Συνάντηση, το Ινστιτούτο έχει εντάξει ως βασική παράμετρο των δραστηριοτήτων του τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας, όχι μόνο διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις, αλλά και κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «Ενέργεια και Γεωπολιτική». Ως επιστέγασμα του σταθερού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το Ινστιτούτο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έχει συστήσει εξειδικευμένη μόνιμη Επιτροπή για θέματα Γεωπολιτικής και Ενέργειας, η οποία, μάλιστα, εκδίδει και σχετικό bulletin, το οποίο αποστέλλεται σε τακτά διαστήματα στα μέλη του ΙΕΝΕ.

Η πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένη στον γεωπολιτικό αντίκτυπο των ενεργειακών εξελίξεων σε Ελλάδα, EE, Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Κύπρο, με συντονιστή τον κ. Χρήστο Δήμα. Ο πρώτος ομιλητής, καθ. Άγγελος Συρίγος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και τις σχεδιαζόμενες μεθοδεύσεις της Άγκυρας για την παρεμπόδιση των ερευνών που διεξάγουν οι διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Τις περιφερειακές διπλωματικές εξελίξεις ανέλυσε ο Πρέσβης ε.τ. κ. Ελευθέριος Καραγιάννης, ενώ ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Managing Director της Medgas and More Ltd. και Μέλος ΔΣ του ΕΝΕ) περιέγραψε τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα του φυσικού αερίου και των σχετικών πρότζεκτ σε συνάρτηση με το γεωοικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Από την πλευρά του, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου (Τεχνικός Σύμβουλος, Energean Oil & Gas, Mέλος ΔΣ, ΙΕΝΕ) ανέλυσε διεξοδικά τις γεωπολιτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την συμμετοχή των ανωτέρω ομιλητών και του κ. Σταμάτη Κουτσούκου, Χημικού Μηχανικού, Συντονιστή Μελετών Διεργασιών της ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ.

Στη γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων και σχεδιασμών στον ενεργειακό τομέα στο τρίγωνο Ελλάδα- Μέση Ανατολή – Κασπία επικεντρώθηκε η δεύτερη συνεδρία της εκδήλωσης, με συντονιστή τον καθ. Δημήτρη Μαυράκη. Τις διπλωματικές εξελίξεις και τη συμπεριφορά των βασικών περιφερειακών και παγκόσμιων παικτών στην ως άνω περιοχή ανέλυσε ο Δρ. Γεώργιος Καπόπουλος (Δημοσιογράφος- Αναλυτής), ενώ ο Δρ. Saleh Jallad (Εκδότης του γνωστού περιοδικού MEEES, Chairman of the Petroleum and Energy Publications, Cyprus) σκιαγράφησε τις γεωοικονομικές πτυχές του πολέμου στη Συρία με φόντο τη στρατηγική θέση της Μέσης Ανατολής. Στην ενεργειακή διάσταση των γεωπολιτικών εξελίξεων στο Συριακό και το Παλαιστινιακό αναφέρθηκε, στη δική του παρουσίαση, ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, (Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ). Από την πλευρά της, η Δρ . Μαρίκα Καραγιάννη (Τμήμα χωρών Ευξείνου Πόντου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) ανέλυσε τη σημασία της χώρας μας ως χώρας διέλευσης του φυσικού αερίου της Κασπίας για την Ανατολική Μεσόγειο, την ΝΑ Ευρώπη και την ΕΕ. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου (Διευθυντής Ερευνών, ΙΕΝΕ) αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ενεργειακή Γεωπολιτική.

Η συνεδρία ολοκληρώθηκε έκλεισε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την συμμετοχή των ανωτέρω ομιλητών, ενώ τις εργασίες τις Απογευματινής Συνάντησης έκλεισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, διατυπώνοντας συμπερασματικές επισημάνσεις.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ( ΔΕΠΑ) Α.Ε. και η Consolidated Contractors Company ( CCC), ενώ το πρωτοπόρο ενεργειακό Portal Energia . gr ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron