Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σπ. Παλαιογιάννης: Και για το Αέριο Επιτακτική Ανάγκη η Προώθηση της Απανθρακοποίησης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Στις στρατηγικές που καλούνται να υιοθετήσουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Managing Partnerτης Medgas &More Services Ltd και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Παλαιογιάννης ήταν εκ των βασικών ομιλητών της τέταρτης συνεδρίας με θέμα «Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου και των ΑΠΕ στον Μετασχηματισμό της Ενεργειακής Αγοράς».

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων με κυρίαρχη την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων για την απανθρακοποίηση ως το 2030 -και πολύ περισσότερο ως το 2050- θα επιφέρει «τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα», αυξάνοντας τις προκλήσεις για τις παραδοσιακές ενεργειακές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παλαιογιάννης.

Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, επεσήμανε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι «εν πολλοίς έχει αναπαυθεί στις δάφνες του, δεδομένου ότι ρυπαίνει λιγότερο», καθώς και για το αέριο είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση της απανθρακοποίησης. «Επιχειρήσεις και κλάδοι ολόκληροι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αν δεν προσαρμοστούν. Απλά δε θα επιβιώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκιαγραφώντας τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Παλαιογιάννης σημείωσε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το τοπίο στο φυσικό αέριο αλλάζει λόγω της επανάστασης του LNGκαι του CNG, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές να γίνονται περισσότερο ευέλικτες, τα συμβόλαια να μειώνονται και «οι αγοραστές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων». Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα έχουμε πολλές νέες, μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του LNG που θα οδηγήσουν σε διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της υπερπροσφοράς αερίου ως τα μέσα περίπου της επόμενης δεκαετίας.

Συνεχίζοντας με ότι αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Παλαιογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στον ενεργειακό τομέα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει «σύμπτωση στρατηγικών» μεταξύ επενδυτών και επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν τόσο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και οι υπόλοιπες του κλάδου, καθώς, όπως τόνισε, «οι μεγάλες, εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουμε συμφέρον από υγιείς ‘παίκτες’ στην αγορά που θα συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των αγορών».

Ο κ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο, όπως υποστήριξε δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τον ηλεκτρισμό, ούτε να αρκεστεί σε μία εσωτερική διάθεση, αλλά να αποκτήσει ισχυρά περιφερειακά χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παλαιογιάννης τόνισε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός απαιτεί μία ριζική αλλαγή κουλτούρας. «Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω την κουλτούρα των μονοπωλιακών καταστάσεων. Οι καιροί αλλάζουν, εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Ορισμένες αλλαγές είναι αναγκαίες και είναι καλύτερο να τις σχεδιάσουμε εμείς παρά να μας τις επιβάλλουν», κατέληξε.

(της Χρ . Μήτση ,  energia.gr, 24/11/2017)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron