Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΙΑΕΑ: Το Ιράν Εφαρμόζει τις Δεσμεύσεις για το Πυρηνικό του Πρόγραμμα

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Η Τεχεράνη «εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε χθες από την Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο.

«Μέχρι σήμερα, μπορώ να επιβεβαιώσω πως το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του στον πυρηνικό τομέα τις οποίες ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας PGAC», δήλωσε ο Αμάνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ιρανικά μμε, σύμφωνα με σύντομο απόσπασμα που μετέδωσε η δημόσια ιρακινή τηλεόραση.

Παγκόσμιο Σχέδιο Κοινής Δράσης (PGAC, JCPOA, σύμφωνα με το αγγλικό ακρωνύμιο) ονομάζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη το Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε να περιορίσει τον πυρηνικό πρόγραμμά της ώστε να αποδείξει πως δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εξασφάλισε σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του δικαιώματός της να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλλε η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας του προγράμματος.

Κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατ΄ επανάληψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 13 Οκτωβρίου να αποσύρει τη χώρα του «ανά πάσα στιγμή» από τη συμφωνία και ζήτησε από τους Αμερικανούς βουλευτές να νομοθετήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων με σκοπό κυρίως να εμποδίσουν το Ιράν να σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Αμάνο συναντήθηκε χθες με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, ο Ροχανί εξέφρασε στον επισκέπτη του την επιθυμία της χώρας του να «συνεργαστεί μακροπρόθεσμα με την ΙΑΕΑ».

(από www.energia.gr, 30/10/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron