Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

3 Οκτωβρίου: Παρουσίαση Βιβλίου στον ΙΑΝΟ για τη Συμπαραγωγή Ενέργειας με τη Συμμετοχή του Γ.Γ. του ΙΕΝΕ κ. Κ. Θεοφύλακτου

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

O IANOS παρουσιάζει το βιβλίο COGENERATION: Technologies, Optimisation and Implementation , που εκδόθηκε από το Institution of Engineering and Technology της Μεγ . Βρετανίας σε επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Χρίστου Φραγκόπουλου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Café του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24, τηλ. 210-3217917) .

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

κ. Ιωάννης Δεσύπρης, Δρ. Χημικός Μηχανικός, πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

κ. Γεώργιος Παπαρσένος, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός

κ. Χρίστος Φραγκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ- επιμελητής της έκδοσης

και ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου, εκ των συγγραφέων του βιβλίου (κεφάλαια: “ Regulatory and legal framework of cogenerationκαι Examples of cogeneration projects”).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τα ηλεκτρικά και θερμικά φορτία κτηρίων, βιομηχανιών, κ.λπ., συνήθως καλύπτονται με αγορά ηλεκτρισμού από το δίκτυο και παραγωγή θερμότητας τοπικά, με καύση καυσίμου σε κατάλληλο λέβητα. Όμως, η παραγωγή ηλεκτρισμού στους συμβατικούς σταθμούς συνοδεύεται με παραγωγή θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον, αποτελώντας τεράστια σπατάλη ενέργειας (περίπου 50-60% της ενέργειας του καυσίμου) και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με ρύπους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της θερμότητας μπορεί να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση θερμικών φορτίων, μειώνοντας την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη παραγωγή έργου και χρήσιμης θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας, γνωστή ως «Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας».

Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη και σε βάθος παρουσίαση της Συμπαραγωγής. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν σύντομη ιστορική επισκόπηση της Συμπαραγωγής, χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και τα πλεονεκτήματα της Συμπαραγωγής, τεχνολογίες Συμπαραγωγής, εφαρμογές της Συμπαραγωγής, θερμοδυναμική ανάλυση, θετικές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αξιοπιστία και διαθεσιμότητα συστημάτων Συμπαραγωγής, οικονομική ανάλυση, επιλογή ολοκλήρωση και μαθηματική βελτιστοποίηση σχεδιασμού και λειτουργίας συστημάτων Συμπαραγωγής, νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη Συμπαραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών της Συμπαραγωγής, καθώς και τομείς περαιτέρω έρευνας και ανάπτυξης.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και τα θέματα που προαναφέρθηκαν συνέγραψαν επιστήμονες από την Ολλανδία, τη Φιλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Περιεχόμενα του βιβλίου (βλ. εδώ)

Λίγα λόγια για τον επιμελητή της έκδοσης

Ο Χρίστος Αθ. Φραγκόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης, αξιολόγησης και βελτιστοποίησης της σύνθεσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Συμπαραγωγής, συνδυάζοντας θερμοδυναμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Έχει πολυετή διδακτική δραστηριότητα στη Συμπαραγωγή. Είναι μέλος των συντακτικών συμβουλίων αρκετών επιστημονικών περιοδικών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Τίτλος : Cogeneration: Technologies, Optimisation and Implementation

Συγγραφέας:

Έτος Έκδοσης : 2017

Σελίδες : 360

Εκδόσεις : Institution of Engineering and Technology

ISBN : 978-1-78561-055-4

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron