Ενεργειακή Επικαιρότητα

Περισσότερο Βιώσιμη η Μεταφορά Αερίου Μέσω Κατεχόμενων και Τουρκίας Υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος «Υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Τουρκοκύπριος 'υπουργός' Οικονομίας και Ενέργειας, Sunat Atun, υποστήριξε ότι η προσπάθειες εξεύρεση λύσεων για τη μεταφορά LNG μέσω της Αιγύπτου δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες. Αντίθετα, δήλωσε ότι η μεταφορά του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις διεθνείς αγορές μέσω των κατεχόμενων και της Τουρκίας αποτελεί αποτελεσματική οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του χθες στο πρακτορείο Anadolu, ο Sunat Atun επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Δεδομένου ότι ορισμένα έργα έχουν ολοκληρωθεί και η ανάλυση δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, έρευνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην υπεράκτια περιοχή της επαρχίας Guzelyurt (σ.σ. περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας), εξήγησε ο Atun.

Το πρώτο σεισμικό σκάφος της Τουρκίας, το Barbaros Hayrettin Pasa, ξεκίνησε να επιχειρεί στη Μεσόγειο τον Απρίλιο του 2017, ενώ ένα δεύτερο σκάφος, το MTA Oruc Reis, αναφέρεται ότι σύντομα θα είναι έτοιμο για έρευνες.

«Στην τελευταία μας επίσκεψη στο σεισμικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Berat Albayrak, υπογραμμίσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τα κοινά ερευνητικά μας έργα στη Μεσόγειο», σημείωσε ο Atun.

Ο Atun ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του ότι τα πρόσφατα σχέδια της Shell για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Leviathan του Ισραήλ και από το πεδίο Αφροδίτη της Κύπρου σε τερματικούς σταθμούς LNG στην Αίγυπτο δεν θα ήταν ούτε οικονομικά ούτε βιώσιμα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Shell βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά φυσικού αερίου από το πεδίο Leviathan και το πεδίο Αφροδίτη, το οποίο κατέχει κατά ποσοστό 35%, και να το διοχετεύσει σε μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Το κοίτασμα Leviathan, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2009, εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 613 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 39,4 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων. Το πεδίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Το πεδίο Αφροδίτη εκτιμάται ότι έχει δυναμικότητα 127 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ο Atun υποστήριξε ότι το λιμάνι Ceyhan (ΝΑ Τουρκία) στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει καταστεί ένας από τους κύριους ενεργειακούς κόμβους στην περιοχή με την πάροδο των χρόνων και η σημασία του αυξάνεται με τις τελευταίες δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης.

«Είναι ένα σημαντικό κέντρο που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα συνδέσεων με την Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Ο Atun υποστήριξε ότι, αντί της μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Αίγυπτο -όπως προτείνει η Shell, το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί, με τη σύμπραξη της Turkish Petroleum, στο λιμάνι Ceyhan ώστε να διοχετευθούν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο «δεν έχουν νόημα», καθώς η παραγωγή της χώρας είναι αρκετή μόνο για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε ο Atun.

«Εάν το αέριο μεταφερθεί μέσω του λιμένα Ceyhan, θα παρασχεθούν σε τιμή αρκετά λογική για να συμφωνήσει η ΕΕ», υποστήριξε.

Η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Leviathan στη Μεσόγειο Θάλασσα στις ακτές του Ισραήλ και από εκεί προς την Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία στο περιθώριο του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη διακυβερνητική συμφωνία - ομπρέλα που θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

(από energia.gr, 01/09/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron