Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Μ. Καραγιάννη: Προβλέπεται Αύξηση Κατά 50% της Παγκόσμιας Αγοράς LNG ως το 2020

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Την ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση στην Ελλάδα αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε με τις ενεργειακές μας υποδομές υπογράμμισε η κ. Μαρίκα Καραγιάννη, Ειδική Επιστήμων για την Ενέργεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), μιλώντας σήμερα στο workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως επισήμανε, τα βασικά πρότζεκτ είναι ο υπό κατασκευήν αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2020, και ο IGB, ο οποίος υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου την ίδια περίοδο, καθώς και η επέκταση της Ρεβυθούσας και το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Αναφορικά με τις παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις, η κ. Μαρίκα Καραγιάννη τόνισε ότι ως το 2020 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% χάρη στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή ή που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί κατά 30% την περίοδο 2016-2040. Ειδικά για τη ζήτηση φυσικού αερίου, επισήμανε ότι αυτή προβλέπεται να σημειώσει ετήσια αύξηση 2% από φέτος ως το 2030, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης για LNG προβλέπονται διπλάσιοι, 4-5%.

Από την πλευρά του, ο κ. Gokhan Yardim, Γενικός Διευθυντής της τουρκικής Turkerler Energy Investment Holding, ανέλυσε διεξοδικά το προφίλ της γείτονος όσον αφορά το φυσικό αέριο, ενώ επισήμανε ότι η ΝΑ Ευρώπη δεν είναι ενεργειακά ενοποιημένη με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επιθυμητό επίπεδο.

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν στην περιοχή πολλοί αγωγοί που βρίσκονται σήμερα στη φάση της σχεδίασης, όπως ο ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ, ο IGB, ο BRUA, πρότζεκτ υπόγειας αποθήκευσης φ. αερίου στην Τουρκία κ.ά.

Ο κ. Yardim περιέγραψε, στη συνέχεια, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας του, δηλαδή από πού εισάγει και προς τα πού επανεξάγει φ. αέριο η Τουρκία, υπογραμμίζοντας, φυσικά, τον κεντρικό ρόλο που παίζει η Ρωσία, η οποί αποτελεί βασική πηγή των προμηθειών αερίου. Σημείωσε, εξάλλου, ότι στην Τουρκία υπάρχουν 27 εταιρείες που ασχολούνται με το trading φυσικού αερίου.

Σχετικά με το spot LNG, τόνισε ότι οι εισαγωγές γίνονται κυρίως από το Κατάρ.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, και, άρα, έδρα Gas Exchange. Μάλιστα, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης, ο Τούρκος ειδικός αναφέρθηκε στην εξειδικευμένη μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΝΕ για το θέμα το 2014, με τίτλο « The Outlook for A Natural Gas Trading Hub in SE Europe», όπου διατυπωνόταν η πρόταση για δύο hub αερίου στην περιοχή, ένα στην Θεσσαλονίκη και άλλο ένα στην Κωνσταντνούπολη.

(από energia.gr, 04/07/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron