Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΙΕΑ: Συνεχίζεται το Πλεόνασμα Προσφοράς Αργού Παρά τις Αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Συνεχίζεται να παρατηρείται υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τάση που αναμένεται να επικρατήσει και όλο το 2017, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για το μήνα Μάιο, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής των μελών του. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη του, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους.

Παράλληλα, τα πρόσφατα σημάδια επιβράδυνσης στην αύξηση της ζήτησης πιθανόν να αποδειχθούν προσωρινά, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ινδία μετά την πρόσφατη νομισματική μεταρρύθμιση (μετά τις 30 Δεκεμβρίου καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπιών). Μολονότι η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση ανήλθε σε μόλις 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο ΙΕΑ παρατηρεί ότι αυτή επιταχύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του για το σύνολο του έτους, στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το 2018, ο Οργανισμός προβλέπει, στη νέα μηνιαία έκθεσή του, μια μέτρια αύξηση, στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η ζήτηση αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 99,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή αργού, αυτή αυξήθηκε το Μάιο κατά 585 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας συνολικά τα 96,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς τόσο οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ όσο και αυτές εκτός του καρτέλ αύξησαν την παραγωγή τους τον περασμένο μήνα. Συνολικά, το επίπεδο της παραγωγής ήταν αυξημένο κατά 1,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, άνοδος η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη σε ετήσιο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2016. Όπως τονίζει ο ΙΕΑ, η αύξηση σημειώθηκε κατά βάση στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την έκθεση, αυξήθηκε το Μάιο κατά 290 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 32,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλότερο μέχρι σήμερα, καθώς επανήλθαν τα επίπεδα παραγωγής σε Λιβύη και Νιγηρία, οι οποίες εξαιρούνται από τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής αργού. Αναφορικά με την παραγωγή στις χώρες-μέλη του καρτέλ που δεσμεύονται από την εν λόγω συμφωνία, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι αυτή σημείωσε ελαφρά κάμψη, με αποτέλεσμα η συνολική συμμόρφωση με τους όρους της να παραμένει σχεδόν απόλυτη, στο 96%.

Αύξηση σημείωσαν και τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, συνολικά κατά 18,6 εκατ. βαρέλια, το μήνα Απρίλιο (ή 620 χιλ. βαρέλια ημερησίως), λόγω της μεγαλύτερης διυλιστικής παραγωγής και των αυξημένων εισαγωγών. Παρέμειναν, σύμφωνα με τον Οργανισμό, κατά 292 εκατ. βαρέλια υψηλότερα από το μέσο όρο της πενταετίας, ενώ βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα και σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για το Μάιο δείχνουν μείωση αποθεμάτων σε Ιαπωνία, Φουτζάιρα (ένα εκ των επτά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), Ευρώπη, Σιγκαπούρη, καθώς και στα αποθηκευτικά τάνκερ, ενώ υπάρχει αύξηση σε ΗΠΑ και Κίνα.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν πτώση μετά τις 23 Μαΐου, εξέλιξη που αντανακλά τις μειωμένες προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς. Κατά το χρόνο δημοσίευσης της έκθεσης του ΙΕΑ, οι τιμές του αργού βρίσκονται κοντά στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ (30 Νοεμβρίου 2016). Η τιμή του μαζούτ σημείωσαν, αντίθετα, αύξηση, καθώς τα αποθέματα έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας λόγω των περιορισμένων προμηθειών σε αργό υψηλής περιεκτικότητας σε θείο ( sour crude) .Οι τιμές βενζίνης και νάφθας μειώθηκαν.

Τέλος, τον Απρίλιο και το Μάιο, η παραγωγή του διυλιστικού τομέα στις ΗΠΑ έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που οδήγησε σε ανοδική αναθεώρηση τις προβλέψεις του ΙΕΑ αναφορικά με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η παγκόσμια διυλιστική εισροή αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τα 81,3 βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσιο επίπεδο ανά τρίμηνο. Το τρίμηνο, η διυλιστική παραγωγή θα σημειώσει αύξηση κυρίως χάρη στις ΗΠΑ και την Κίνα.

(από energia.gr, 14/06/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron