Άρθρα-Αναλύσεις

Η Κίνα Προχωρεί στην Αξιοποίηση Τεχνολογίας CCS για Μείωση των Εκπομπών του Θερμοκηπίου – Προηγούμενο για Εφαρμογή στην Ελλάδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

του Κ.Ν.Σταμπολή*

Την στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της για μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου τόσο σε πρακτικό επίπεδο (όπως θα δούμε κατωτέρω) όσο και μέσω συμφωνίας πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον συντονισμό των δράσεων και πρακτικών γύρω από το κλίμα. Μια συμφωνία που ήδη ευρίσκεται σε τελικό στάδιο και πρόκειται υπογραφεί αύριο στις Βρυξέλες κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Kegiang στην Βελγική πρωτεύουσα. H κοσμοϊστορική αυτή εξέλιξη έρχεται μια μόλις εβδομάδα μετά την χαοτική συνάντηση των G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας και την ανοικτή σύγκρουση του προέδρου Τραμπ με τους ομόλογούς του των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη πάνω στα θέματα Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση κυρίως των ρύπων CO2 που προέρχονται από την καύση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή και στην βιομηχανία, η Κίνα έχει εκπονήσει ένα πρώτο πρόγραμμα εφαρμογής της τεχνολογίας CCS - Carbon Capture and Storage- βάση της οποίας ένα μεγάλο μέρος των ρυπογόνων εκπομπών παγιδεύεται κατά την έξοδό τους από τις καπνοδόχους των σταθμών και ακολούθως οδηγούνται σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς (συνήθως εξαντληθέντα κοιτάσματα φ. αερίου) ή ρήγματα όπου και ενταφιάζονται. Ήδη σημειώνουμε ότι η τεχνολογία CCS χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τις πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες κατευθύνουν τους ρύπους CO2 εντός των κοιτασμάτων με στόχο την δημιουργία πίεσης για την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου. Την τεχνολογία αυτή πρόκειται σύντομα να αρχίζουν να εφαρμόζουν οι Κινέζοι όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ξεκινάει εντός του 2017 η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος CCS στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Yanchang στην επαρχία Shaanxi.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες πρόκειται περί ενός πιλοτικού project με στόχο την διακράτηση και ενταφιασμό 40,000 τόνων CO2 τον χρόνο. Οι παγιδευμένες ποσότητες CO2 θα μεταφέρονται σε απόσταση 140 χλμ, με χρήση ειδικά προσαρμοσμένων βυτιοφόρων, στις πετρελαιοπηγές της περιοχής Qiaojiawa. Κάθε φορτηγό θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 20 τόνων συμπιεσμένου CO2, μια ποσότητα μάλλον μικρή, για αυτό και το ολοκληρωμένο σχέδιο προβλέπει την λειτουργία αλυσίδας βυτιοφόρων που θα κινείται εν ήδη convoy σε συνεχή ροή στον άξονα Yanchang- Qiaojiawa.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή οργάνωση Global CCS Institute η Κίνα έχει στα σκαριά την κατασκευή επτά μονάδων CCS με στόχο την απορρόφηση 9.0 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος. Βέβαια ο στόχος των 9.0 εκατ. τόνων που ισοδυναμεί στις ετήσιες εκπομπές του Ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μεγαλόπολης Α, μπορεί να θεωρηθεί ως μια αμελητέα ποσότητα εμπρός στο τεράστιο ποσό των εκπομπών στη Κίνα που σήμερα ανέρχεται σχεδόν στους 12 gt . Όμως η Κίνα έχει κάθε συμφέρον να προάγει σήμερα την τεχνολογία CCS καθότι διαθέτει μεγάλη δική της πετρελαιοπαραγωγή (που ξεπερνά τα 4.3 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε μια κατανάλωση 11.9 εκατ. τόνους) την οποία και προσπαθεί να ενισχύσει με κάθε δυνατό τρόπο. Τώρα το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας έχει καταρτήσει ένα εκτενές πρόγραμμα πιλοτικών έργων CCS, με πρώτο αυτό του Yanchang, με στόχο την εξοικείωση των μεγάλων βιομηχανιών και πετρελαιοπαραγωγών ώστε με την παροχή κατάλληλων κινήτρων να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας εφαρμογές ώστε να αρχίζουν σύντομα να μειώνονται οι εκπομπές θερμοκηπίου σε όλη την αχανή αυτή χώρα.

Εφαρμογή στην Ελλάδα

Όταν το ΙΕΝΕ οργάνωσε μια πρώτη δημόσια συζήτηση επι του θέματος τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοζάνη, με την συνδρομή τόσο της περιφέρειας όσο και εταιρειών του χώρου αλλά και του ΙΕΑ, το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο υπήρξε ενθουσιώδες αλλά πλήρες απογοητευτικό από την τότε ηγεσία της ΔΕΗ απέρριψε την τεχνολογία χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού στην προσπάθεια της να κρατήσει ανοικτά τα λιγνιτωρυχεία σε Πτολεμαΐδα-Κοζάνη η ΔΕΗ εξετάζει πλέον και την δυνατότητα αξιοποίησης τεχνολογίας CCS παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο ενταφιασμό του CO2 λόγω μη ύπαρξης κατάλληλων υπογείων θυλάκων πλησίον των λιγνιτικών μονάδων. Η δε προοπτική μεταφοράς CO2 με νταλίκες βυτιοφόρα στην περιοχή της Καβάλας όπου παράγεται πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Πρίνου, σε απόσταση περίπου 280 χλμ, εμφανίζεται μια μάλλον απαγορευτική λύση (αφού θα δημιουργούν περισσότερη ρύπανση από αυτή που θα εξοικονομείται) ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί η κατασκευή αγωγού. Σε κάθε περίπτωση θα χρειασθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη όπου θα εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

*Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ

(από energia.gr, 01/06/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron