Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΙΕΑ: Πιθανή μια Απότομη Αύξηση Τιμών Πετρελαίου Μετά το 2020 Αν Δεν Καλυφθεί το Κενό στις Επενδύσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Πιθανή θεωρεί ο ΙΕΑ την απότομη άνοδο των τιμών πετρελαίου μετά το 2020 αν δρομολογηθούν σύντομα νέα πρότζεκτ, καθώς η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δύσκολα θα μπορέσει να παρακολουθήσει την αύξηση της ζήτησης. Αυτό τονίζει ο Οργανισμός στην νέα του έκθεση, « Oil 2017», στην οποία διατυπώνονται προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου την επόμενη πενταετία.

Στην έκθεση, που στις προηγούμενες εκδόσεις ήταν γνωστή με τον τίτλο « Medium-Term Oil Market Report», η εικόνα της αγοράς για τα επόμενα τρία χρόνια περιγράφεται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η αύξηση στην προσφορά επιβραδύνεται σημαντικά αμέσως μετά, με συνέπεια ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας να προβλέπει μία «σφικτή» αγορά πετρελαίου, με την επιπλέον δυναμικότητα παραγωγής να πέφτει το 2022 στα χαμηλότερα επίπεδα 14ετίας.

Αναλυτικότερα, το « Oil 2017» προβλέπει για την επόμενη πενταετία αύξηση της προσφορά σε ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία και αλλού, ωστόσο η αύξηση αυτή ενδέχεται να σταματήσει κατά το 2020 αν δεν αναστραφεί η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων, που παρατηρήθηκε το 2015 και το 2016. Ενώ οι επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, οι πρώιμες ενδύσεις για τις σχετικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017 δεν είναι ενθαρρυντικές.

Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί τα επόμενη πέντε χρόνια, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2019 και φτάνοντας τα 104 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022. Η αύξηση αναμένεται να προέλθει εξ ολοκλήρου από τις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Ασία να κυριαρχεί, καθώς 7 από τα 10 επιπλέον βαρέλια της αύξησης αυτής θα καταναλώνονται στις χώρες της μεγαλύτερης ηπείρου του πλανήτη. Μάλιστα, ως το 2022, η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου στην Ινδία θα έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη της Κίνας. Αν και τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένη η ποσότητα ορυκτών καυσίμων που θα έχει αντικαταστήσει η ηλεκτροκίνηση ως το 2022.

«Γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης ενός δεύτερου κύματος αύξησης στην παραγωγή των ΗΠΑ, και το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το πού θα πάνε οι τιμές», εξηγεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ . «Πάντως, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Δεν βλέπουμε κορύφωση στη ζήτηση πετρελαίου σύντομα. Και αν δεν επανακάμψουν ραγδαία οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, μία νέα περίοδος αστάθειας των τιμών διαφαίνεται στον ορίζοντα», συμπληρώνει.

Αναφορικά με την παραγωγή, η μεγαλύτερη συνεισφορά σε νέες ποσότητες θα προέλθει από τις ΗΠΑ. Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής και, ως το 2022, θα σημειώσει αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα αν οι τιμές παραμείνουν στην περιοχή των 60 δολ. το βαρέλι. ΟΙ προβλέψεις για την παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού αργού είναι υψηλότερες εφέτος σε σχέση με το 2016 χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη παραγωγικότητας.

Μάλιστα, στο « Oil 2017» τονίζεται ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις τάσεις των τιμών σε σχέση με άλλους παραγωγούς. Αν οι τιμές αυξηθούν στα 80 δολ. το βαρέλι, η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα την επόμενη πενταετία. Εναλλακτικά, αν οι τιμές παραμείνουν στα επίπεδα των 50 δολ. την ημέρα, η παραγωγή πιθανόν να σημειώσει κάμψη από τις αρχές της επόμενης πενταετίας.

Στα πλαίσια του ΟΠΕΚ, ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση προβλέπει ότι ο βασικός όγκος παραγωγής επιπλέον ποσοτήτων θα προέλθει από τους μεγάλους παραγωγούς χαμηλού κόστους της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα το Ιράκ, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, η παραγωγή της Νιγηρίας, της Αλγερίας και της Βενεζουέλας θα σημειώσει κάμψη. Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Οργανισμός προβλέπει σταθερότητα στην παραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, η έκθεση « Oil 2017» αναδεικνύει τις μεταβολές στις παγκόσμιες ροές του εμπορίου πετρελαίου και τις τάσεις στον τομέα των επενδύσεων σε υποδομές αποθήκευσης. Η Ασία θα χρειαστεί, όπως σημειώνεται, «κοιτάξει πέρα από τη Μέση Ανατολή» για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις της σε εισαγωγές. Με τις χώρες του ΟΠΕΚ να επικεντρώνονται στην αύξηση της εγχώριας διυλιστικής τους δυναμικότητας για να καλύψουν την τοπική ζήτηση και να αυξήσουν τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης, οι επιπλέον εξαγωγές αργού από Βραζιλία και Καναδά θα ξεπεράσουν αυτές των χωρών της Μέσης Ανατολής.

(του Δημήτρη Φάρου, από energia.gr, 07/03/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron