Ενεργειακή Επικαιρότητα

Το 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το «χαλί» για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας «στρώνει» η κυβέρνηση. Ήδη πριν από μέρες υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ σήμερα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, οι λεπτομέρειες για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αναμένεται ότι θα λειτουργήσει εντός του 2018.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Μιχάλης Φιλίππου αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη θα έχει την ευθύνη της εκκαθάρισης των συναλλαγών, τη διαχείριση κινδύνου και τον διακανονισμό των αγορών. Η δεύτερη εταιρεία θα λειτουργεί την πλατφόρμα πληροφόρησης και θα έχει την υποστήριξη των τεχνικών συστημάτων για τη διαχείριση και λειτουργία από τον ΛΑΓΗΕ των αγορών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες της αγοράς. Πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρξει σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια, να μειωθεί το κόστος για τα νοικοκυριά, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το νέο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς, θα αφορά τέσσερις αγορές, την προ-ημερήσια αγορά ενέργειας, την ενδο-ημερησία, την προθεσμιακή και την αγορά εξισορρόπησης (με τη συμμετοχή και του ΑΔΜΗΕ).

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ενιαίο μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, γνωστού ως target model, ο στόχος είναι η βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του εφοδιασμού των καταναλωτών των χωρών της ΕΕ, αλλά και η μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού μέσα από την αύξηση του ανταγωνισμού. Σε αυτήν τη λογική οι μεγάλες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με προσφορές, λειτουργώντας το πλαίσιο του νέου μοντέλου.

Όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου, οι οργανωμένες αγορές, όπως κι αυτή της ενέργειας πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των αγορών.

Σχετικά με τις συζητήσεις με τους θεσμούς για τα ενεργειακά ζητήματα και τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να πιέζουν για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι  «δεν υπάρχει στην ατζέντα η πώληση μονάδων».

Ερωτώμενος για τα ΝΟΜΕ ανέφερε ότι η αγορά λειτούργησε θετικά.  « Θα ελέγχουμε τα ΝΟΜΕ και την απομείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και θα φτάσουμε σε μια σύγκλιση με τους θεσμούς».

(της Μάχης Τράτσα, από energia.gr, 21/02/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron