Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ
Συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια Κατά της Κρίσης
Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012
Η εξεύρεση τρόπων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών οι οποίες έχουν προκύψει από τη βαθιά οικονομική, αλλά και νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το τοπικό Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, που συνεδρίασε προ ημερών στο Βελιγράδι και εξέτασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την προσέγγιση της περιοχής με την Ε.Ε. «Οι πραγματικές προκλήσεις σήμερα συνδέονται με την οικονομία, την ανεργία, την εξεύρεση βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού Γκόραν Σβιλάνοβιτς.
Πολιτικά
προβλήματα
Μιλώντας σε σερβικό έντυπο ο πρώην υπουργός
Εξωτερικών της Ομόσπονδης (τότε) Γιουγκοσλαβίας την περίοδο μετά την
απομάκρυνση του Σ. Μιλόσεβιτς, είπε ότι τα πολιτικά προβλήματα, όπως το
καθεστώς του Κοσόβου, η λειτουργία όλων των δομών εξουσίας στη
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε
συνθήκες κρίσης και ανεργίας λαμβάνουν εντελώς διαφορετική διάσταση. «Σε
τέτοιες συνθήκες έργο και αποστολή του Συμβουλίου Περιφερειακής
Συνεργασίας είναι να στηρίξουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην
περιοχή με πλήρη σεβασμό στα εθνικά τους συμφέροντα, οι οποίες
ταυτόχρονα προσπαθούν να ακούσουν και να κατανοήσουν τις προσδοκίες και
τα συμφέροντα των άλλων στην περιοχή» τόνισε ο Σέρβος διπλωμάτης,
ξεκαθαρίζοντας ότι «το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας δεν είναι ο
σημαντικότερος παράγοντας σε όλες αυτές τις πολιτικές διαδικασίες, αλλά
είναι ο καταλύτης των κοινών συμφερόντων της περιοχής, στην οποία
ζούμε».
Συνεργασία
Αναφορικά με το πώς αποτιμά τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής και πού βλέπει θετικά και αρνητικά παραδείγματα συνεργασίας, ο κ. Σβιλάνοβιτς δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι καλές» και ότι αυτό αποδείχθηκε στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στο Βελιγράδι. «Μας συνδέει κοινή ιστορία και γλωσσική και πολιτιστική εγγύτητα. Μας συνδέει και το ότι μοιραζόμαστε μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία με την Ε.Ε. και πώς προσπαθούμε να γίνουμε μέλη της» ανέφερε ο γ.γ. του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, διευκρινίζοντας ότι τα πολιτικά προβλήματα, που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε μία συνάντηση, αν και εκτίμησε ότι η πρόοδος σε αυτά είναι πιθανή.
«Στο Βελιγράδι ήμασταν πολύ κοντά στην υιοθέτηση πολιτικής διακήρυξης που ήταν ένα καλό κείμενο. Θέλαμε, ωστόσο, λίγο ακόμη για να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Δεν είναι σημαντικές, ούτε πρέπει να τις υποβαθμίζουμε, αλλά πρέπει να έχουμε πίστη στην καλή θέληση για συνέχιση της συζήτησης και επίτευξης ομοφωνίας», τόνισε ο κ. Σβιλάνοβιτς, για να εξηγήσει πως «θέλω να πω ότι στο Βελιγράδι είχαμε μία ρεαλιστική εικόνα των σχέσεών μας, των καλών και κακών πλευρών της συνεργασίας στην περιοχή».
Την εκλογή του κ. Σβιλάνοβιτς χαιρέτισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση και συμφώνησαν, επίσης, να προωθηθεί πιο εντατικά η έννοια της περιφερειακής κυριότητας περιλαμβανομένης της πιθανής συγκρότησης «Ομάδας Σοφών» η οποία θα αναλύει ολόκληρο το φάσμα της περιοχής και θα καταθέτει τις κατάλληλες προτάσεις.
(του Λεωνίδα Λιάμη, από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28/06/2012)