Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Έναρξη της 2ης Εβδομάδας Ενέργειας του ΙΕΝΕ - Ημερίδα για την Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Οι πιθανές επιπτώσεις στα ενεργειακά δρώμενα της ΝΑ Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας, από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πηγών προμήθειας και των οδών μεταφοράς των ενεργειακών πρώτων υλών, αποτέλεσαν θέμα προβληματισμού και διαλόγου κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική», που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ και με την οποία εγκαινιάσθηκαν οι εργασίες της 2ης Εβδομάδας Ενέργειας.
 
Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχαν κρατικοί αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες ,διπλωμάτες και εκπρόσωποι ενεργειακών οργανισμών. Μεταφέροντας το χαιρετισμό της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΞ κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση στην κλιματική αλλαγή καθώς η χαμηλή διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η αύξηση του κόστους του χρήματος μπορεί να παρεμποδίσει τη μετάβαση σε μια οικονομία «χαμηλού άνθρακα» καθηλώνοντας τις απαιτούμενες επενδύσεις.
 
Την εκτίμηση ότι η αδυναμία του πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να εξασφαλίσουν στις παρούσες συνθήκες ενεργειακή επάρκεια , θα μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, εξέφρασε από το βήμα της ημερίδας του ΙΕΝΕ ο Γεν.Γραμματέας ΥΠΑΝ κ. Κωνστ. Μουσουρούλης.
Το εξαιρετικά ρευστό διεθνές ενεργειακό τοπίο δεν επιτρέπει μόνιμες επιλογές ως προς το βέλτιστο ενεργειακό μίγμα καυσίμων τόνισε ο κ. Μουσουρούλης και  πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να τεθούν ποσοτικοί περιορισμοί σε επενδύσεις που συνεισφέρουν στη μείωση των ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανοιχτό σε διάλογο ακόμη και σε θέματα «ταμπού», τόνισε ο Γεν. Γραμματέας .Προτεραιότητά μας, συνέχισε, είναι οι επενδύσεις σε ήλιο και άνεμο. ΄Ομως κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον στην διοργάνωση ενός διαλόγου για την πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας συναινετικής ενεργειακής πολιτικής, κατέληξε ο κ. Μουσουρούλης. Στο σύνολο των πρωτοβουλιών της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε η Ειδική Γραμματέας ΥΠΑΝ κ. Ελισ. Λοβέρδου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2012.Η κ.Λοβέρδου τόνισε ότι ακολουθούνται βασικές αρχές όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η εφαρμογή αυστηρών προτύπων κανονισμών ασφαλείας και μέτρων αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Οι σύνεδροι συμφώνησαν πλήρως ως προς την ανάγκη να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική στο χώρο της ενέργειας, θέμα το οποίο έθεσε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ.Κωνστ. Μανιατόπουλος. Για κάθε χώρα – και για την Ελλάδα-έχει σημασία να αναλύει σωστά τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού προκειμένου να προσαρμόζει κατάλληλα τους χειρισμούς της στη διεθνή σκακιέρα προς εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ κ.Σπ.Παλαιογιάννης.
 
Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για την ασφαλή τροφοδοσία των αγορών, μέσω των αγωγών οι οποίοι θα διασχίζουν τα εδάφη της, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ Α.Ε  κ. Χρήστος Δήμας, αναλύοντας στην ομιλία του τον έντονο ανταγωνισμό των γεωπολιτικών και εμπορικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ΓΑΡ, o south stream, ο Έλληνα-Τουρκικός και Ελληνο-Ιταλικός αγωγός, προσφέρουν στη χώρα μεγαλύτερη ασφάλεια  πρόσθεσε ο κ. Δήμας.
 
Η έντονη δραστηριοποίηση της χώρας μας πρέπει να συνεχιστεί και προς άλλες χώρες πλούσιες σε υδρογονάνθρακες με τις οποίες η εξεύρεση κοινού παρονομαστή δεν αποτελεί απαγορευτικό στόχο, τόνισε στην εισήγηση του ο Δρ.Κων/νος Φίλης, επικεφαλής ΚΕΡΕΝΕ , Ινστ.Διεθν.Σχέσ.Παντείου. Αξίζει, πρόσθεσε, να δούμε την προοπτική απευθείας συνεννόησης-χωρίς μεσολαβητές-με κράτη που δυνητικά μπορούν να ευνοήσουν το σκοπό της ενεργειακής διαφοροποίησης της χώρας μας.
 
Στην ανάγκη να επιδιωχθούν μεγαλύτερες εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και υγροποιημένου από την Αλγερία, μειώνοντας την εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία, με εισαγωγές  από την οποία καλύπτει σήμερα το 77% των ενεργειακών αναγκών της, αναφέρθηκε στην εκτενή ομιλία του ο κ.Θάνος Ντόκος, Γεν.Δ/ντής ΕΛΙΑΜΕΠ.
 
Στις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προωθούνται με τη Βουλγαρία και την Ιταλία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Δρ.Ευάγγ. Λεκατσάς  ενώ όπως τόνισε σημαντικός στόχος για το άμεσο μέλλον είναι η ισχυροποίηση της συνοχής του ηλεκτρικού συστήματος της Βαλκανικής που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια τροφοδότησης της Ελλάδας.
Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες για του έργο του αγωγού SOUTH STREAM επισήμανε ο Γεν.Δ/ντής του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνστ.Μαρούλης .Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, ο ΔΕΣΦΑ και η  GAZPROMEXPORT, όρισαν επιτροπές διαχείρισης έργου για να συσταθεί η κοινή εταιρεία με ποσοστά 50%-50%.Έχουν επίσης συσταθεί κι άλλες ομάδες εργασίας όπως για τους υδραυλικούς υπολογισμούς του συστήματος κ.ά.
 
Μεγάλης κλίμακας επενδύσεις θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον και σε αγωγούς διασύνδεσης μεταξύ χωρών και όχι μόνο σε αγωγούς τράνζιτ ενώ απαιτείται και πλήρης εκμετάλλευση της υπάρχουσας υποδομής αγωγών, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ.Θωμαδάκης «Το ζητούμενο για την Ελλάδα» πρόσθεσε  «είναι να γίνει μια ενεργειακή γέφυρα για την Ευρώπη στηριζόμενη σε κανόνες αγοράς»                            

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron